12 quand bébé parle 1
favorieten
De taal van de baby

De eerste woordjes


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Aan het allereerste woordje hangen evenveel verwachtingen als aan de eerste stapjes. Met behulp van taal kun je de behoeften van je baby beter begrijpen en makkelijker met elkaar communiceren. En daar kijkt iedere ouder naar uit!

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Het eerste levensjaar

Al van bij de geboorte maakt je baby geluiden om met je te communiceren. Wanneer je baby drie à vier maanden oud is begint hij te brabbelen: hij maakt allerlei geluiden. Herhaal ze, dat vindt je baby fijn. Op ongeveer zes maanden geeft je baby ook verschillende intonaties aan zijn brabbels.

Als je baby zeven à acht maanden oud is, zal hij het geluid van één lettergreep, zoals ‘ba’ of ‘da’, maken. Omstreeks de leeftijd van tien maanden duiken dan de dubbele lettergrepen op, zoals ‘mama’, of ‘baba’ ... totdat je kleintje zijn eerste woord uitspreekt!

Eén jaar oud

Rond deze leeftijd worden de eerste woordjes duidelijk uitgesproken. Heb geduld: elk kind praat op zijn eigen tempo. Het feit dat je kind niet veel woorden kan uitspreken, betekent trouwens niet dat hij ze niet begrijpt. De begripvorming is altijd van een hoger niveau dan het uitdrukkingsniveau. Net daarom is het zo belangrijk om vaak te praten tegen je kind en hem voor te lezen: hij verzamelt zo namelijk een heleboel woorden die hij later zal gebruiken!

Twee jaar oud

Vanaf deze leeftijd gaat je kind woorden associëren (‘papa kusje’, ‘lieve hond’), werkwoorden gebruiken en zichzelf bij voornaam noemen (‘Emma slapen’). Jullie kunnen nu echte gesprekken beginnen voeren met elkaar: maar vergeet je decoder niet. Soms verzint je kleine kapoen zijn eigen woorden en irriteert het hem als je ze niet begrijpt. En oh ja, dit is ook het moment waarop je kind zijn favoriete woord leert: ‘nee’!

Tweeënhalf tot drie jaar oud

Je peuter beheerst nu een honderdtal woorden – al verschilt ook dat van kind tot kind. Veel factoren dragen bij aan de verwerving van een rijke en gevarieerde woordenschat. Aarzel niet om de juiste woorden te herhalen als je kind ze niet juist uitspreekt en lees samen boeken om hem in contact te brengen met nieuwe woorden.

Ongeveer drieënhalf jaar oud

Je kind kent ondertussen al zo’n vijfhonderd woorden. Kleuters leren in een razend tempo en zijn taal is voortdurend in ontwikkeling. Hij begint ook vragen te stellen: het is tijd de ‘waarom’-fase!

Vier jaar

Je kleine kadee praat nu net als jou ... of toch bijna! Hij spreekt over zichzelf in de ik-vorm en ontdekt de finesse van onze taal. Zorg dat je er klaar voor bent, deze periode is geweldig!

Maak je geen zorgen als je kind nog niet zo ver staat: vroeg of laat zal je kind je overdonderen met een stortvloed aan woorden. Aarzel niet om met je kinderarts te praten als je twijfels hebt. Hij kan je indien nodig doorverwijzen naar een logopedist. Hoe eerder het probleem wordt aangepakt, hoe sneller je kind vooruit zal gaan. In slechts enkele sessies kunnen problemen met de uitspraak verdwijnen als sneeuw voor de zon.