11
favorieten
Baby maand per maand

Je baby is 11 maanden oud


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Over iets meer dan een maand viert je kleintje zijn eerste verjaardag. Maar hij heeft nog een lange weg te gaan: in slechts 30 dagen zal hij een heleboel dingen leren en misschien al wat eerste wandelingen hebben gemaakt!

Volle kracht vooruit!

Het doel van je kleintje is duidelijk om in beweging te komen. Het maakt niet uit hoe - staand, kruipend of op handen en voeten of een mix van beide. Eender of hij het alleen moet doen of met jouw hulp, hij is vastberaden te bewegen om zijn doel te bereiken. Stapt hij niet alleen? Raak niet in paniek, want ook om te leren stappen neemt elk kind zijn eigen tempo aan. Als hij in staat is om op te staan en zich te verplaatsen terwijl hij zich vasthoudt aan het meubilair, kan het zijn dat hij een tijdje niet loslaat. Leg hem geen druk op om alleen te stappen zonder zich vast te houden: op een dag zal hij het wel redden! Eerst moet hij er vertrouwen in krijgen en als hij zich klaar voelt, zal hij zijn eerste stappen zetten, alleen, want hij is er ondertussen wel al flink op vooruit gegaan.

Wees voorzichtig, zelfs als hij erin slaagt om rechtop te staan, betekent dat niet dat hij het kruipen of een andere manier van bewegen zal opgeven: de ene vaardigheid vervangt de andere niet. Het is een aanvulling op zijn vaardigheden. Als je thuis een trap hebt, wees dan voorzichtig, want voor je het weet klimt je baby de trap op!

Een nieuwe sport: luiers verschonen

Het verschonen van je baby is een echte sportdiscipline geworden, niet? Onmogelijk om luiers te vervangen terwijl je baby stil blijft liggen. Hij wil in beweging zijn! Onmisbaar om hem rustig te houden terwijl je zijn luier verschoont: afleiding! Een liedje zingen, hem een stuk speelgoed of een knuffel geven, kortom, alles doen wat je kunt zodat hij dit moment gaat appreciëren.

Zijn eerste woordje

Ja, je baby zou deze maand zijn eerste woordje moeten zeggen, als hij dat al niet heeft gedaan. Wat een emoties maakt het los om een begrijpelijk woord uit de mond van je kleine engel te horen komen! Zijn eerste woordje bestaat vaak uit een herhaalde lettergreep, zoals ‘papa’ of ‘mama’, maar omdat het tweede woord moeilijker te zeggen is, komt het eerste woord vaak als eerste aan de beurt. Dit heeft dus niets te maken met een voorkeur voor papa. Aarzel niet om de woorden die hij uitspreekt te herhalen met een duidelijke en nauwkeurige uitspraak om je kind de woorden op de juiste manier aan te leren: babypraat is erg schattig, maar het helpt je kind helemaal niet vooruit.

De tijd is nu rijp voor het grote bad!

Het badje is niet meer groot genoeg en kan zelfs gevaarlijk zijn als het op poten staat. Je kunt nu je baby in de familiebadkuip baden. Als je geen water wilt verspillen, zijn er nuttige badkuipverkleiners. Het is tijd om plezier te hebben in het water: verschillende bakjes worden gevuld en geleegd, het bad wordt een echte speelplek. Geniet ervan!

Muzikale en tactiele spelletjes

Boeken met kinderliedjes, een zingende boerderij, een afstandsbediening met toetsen die verschillende melodieën maken, op deze leeftijd is het moeilijk om muzikale spelletjes te moeten missen. Laat je baby zichzelf ontpoppen tot muziekliefhebber en maak zoveel mogelijk gebruik van gebaren bij het zingen van liedjes, maar ook van kleine muziekinstrumenten voor baby’s zoals tamboerijnen, bellenkransen of xylofoons. Je kunt zelfs je eigen instrumenten maken: een trommel, een fles met zaden, laat je fantasie de vrije loop.

Wat je baby al kan

  • Hij beweegt zich staande voort en houdt zich vast
  • Hij zegt zijn eerste woordje
  • Hij houdt van muziek
  • Hij houdt van dierengeluiden
  • Hij houdt van kinderliedjes
  • Hij maakt plezier in het grote bad
  • Het heeft zijn eigen willetje
  • Hij begint \'s morgens minder te slapen