12
favorieten
Baby maand per maand

Je baby is 12 maanden oud


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Hip hip hoera! Je baby is al een jaar oud! Het moment waarop hij zijn allereerste kaars uitblaast is zo ontroerend. In een jaar tijd heeft je kind grote prestaties geleverd: zich omdraaien, blijven zitten, voorwerpen grijpen, praten, stappen... Nog niet zo lang geleden at en sliep je baby nog de ganse tijd.

Hij stapt alleen

Je kind is vastbesloten om te stappen. Hij laat je handen of het meubilair niet los en is nog niet begonnen met stappen? Dat betekent niet dat hij te laat is. Hij neemt gewoon zijn tijd, dat is alles. Denk eraan dat het normaal is te kunnen stappen tussen de negen en achttien maanden. Er is geen haast bij!

Gevaar voorkomen

Nu je baby rondloopt - wat nooit zal stoppen, we waarschuwen je liever - is het belangrijk om alert te blijven en je kind te leren over de gevaren om hem heen. Op zijn leeftijd is je kind heel goed in staat om eenvoudige instructies te begrijpen. Maar het verlangen om de wereld te verkennen is vaak sterker dan de verzoeken van zijn ouders op te volgen.

Twee nieuwe vaccins

Deze maand komt er een boosterinjectie, maar zijn er ook twee nieuwe vaccins gepland voor je baby. Ze zijn niet verplicht, maar worden toch aanbevolen: een eerste dosis van het MMR-vaccin (mazelen-rubella-bof), vaak gecombineerd met het pneumokokkenvaccin.

Iets nieuws op het bord

En in de fles! Geen dure en vervelende poedervormige preparaten meer voor uitstapjes of een verblijf buitenshuis. Je kunt je baby nu ook volle melk geven. Hij drinkt meestal nog twee flessen per dag, een in de ochtend en een in de avond, maar luister daarbij vooral in eerste instantie naar zijn behoeften. Als hij borstvoeding krijgt, blijft de regel altijd dezelfde: op aanvraag!

Wat betreft de vaste maaltijd kun je je baby, nu hij wat meer tanden heeft, stukjes aanbieden: geraspte wortelen en appel, pasta, stukjes banaan of brood met kaas als tussendoortje. Varieer erop los met de gerechten van je baby en biedt hem verschillende texturen aan.

Spelletjes

Voor grote avonturen is de rijwagen in de vorm van een camion een geweldig idee! Met een hoge rugleuning kan hij ook als duwwagen gebruikt worden. Om het allemaal wat veilig te houden, zijn er ook duwwagens die met een toom uitgerust zijn, zodat er geen risico bestaat op valpartijen. Een must: een kofferbak. Ideaal om schatten in te verbergen!

Wil hij altijd hetzelfde spelletje spelen of hetzelfde boek lezen? Dat is niet ongebruikelijk op deze leeftijd: routine stelt hem gerust en hij ziet graag dezelfde dingen steeds weer opnieuw. Het is door de herhaling dat hij leert!

Samenvatting

  • Hij leert stappen
  • Hij eet bijna net zo divers als jij
  • Hij drinkt altijd twee flessen per dag
  • Hij mag maar een dutje doen in de middag
  • Hij kan basisregels begrijpen
  • Hij wordt gevaccineerd
  • Hij leest graag dezelfde boeken en speelt dezelfde spelletjes