2
favorieten
Baby maand per maand

Je baby is 2 maanden oud


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Het is acht weken geleden dat je kleintje het levenslicht zag. Je begint elkaar beter te leren kennen, ook al is het niet altijd duidelijk wat je baby je probeert te vertellen als hij huilt.

Badtijd

Het badmoment kan ontspannend zijn, maar probeer het niet elke dag te doen. Je baby’s huidje droogt namelijk gemakkelijk uit. Gebruik zachte verzorgingsproducten om de huid niet te beschadigen. Doe rustig aan als je het hoofdje van je baby schoonmaakt: het hoofdje is fragiel omdat de fontanel nog niet gesloten is.

Bereid alles goed voor om ervoor te zorgen dat je baby het niet koud heeft als het tijd is om hem af te drogen en aan te kleden: leg handdoeken en kleren vooraf klaar, knoop het rompertje en de pyjama los en leg een zachte, warme handdoek op het aankleedkussen. Gebruik een thermometer om ervoor te zorgen dat het badwater niet te warm is.

Voedingen

Je baby zal een beetje meer tijd laten tussen zijn voedingstijden als hij borstvoeding krijgt. Toch wil hij best nog vaak drinken, ook ‘s nachts nog twee à drie keer.

Voor flesvoeding blijft het aantal flessen gelijk, maar noemen de hoeveelheden toe: ongeveer vier tot vijf flessen van 180 ml. Veel hangt ervan af of je baby een kleine eter of een lekkerbek is. Als je denkt dat de hoeveelheid niet geschikt is voor jouw baby, praat dan met je kinderarts.

Kolieken verhelpen

Het is niet altijd gemakkelijk om de spijsvertering van de baby op gang te krijgen. Wriemelt en huilt je baby met gespannen beentjes en gebeurt dit vooral ‘s avonds? Waarschijnlijk heeft hij last van kolieken.

Dit is wat je kunt doen om het te verlichten:

 • Masseer zijn buik rond de navel met de klok mee (eventueel met wat zachte olie)
 • Til de benen van de baby samen op naar de borstkas toe en draai ze met de klok mee
 • Draag je baby met zijn knieën hoger dan zijn billen
 • Breng een warmwaterkruikje voor baby’s aan op zijn buik

Praat in ieder geval met je kinderarts als dit aanhoudt en je baby na de voeding veel huilt.

Je baby dragen

Stel je voor dat je negen maanden in een warme bubbel zit, een troostende cocon, en dan plotseling in een koude wereld terechtkomt waar je lichaam niet meer in genesteld zit. Door je baby te dragen in een draagzak of draagdoek kan je hem rust, warmte en liefde bezorgen, maar ook een unieke relatie met hem opbouwen. Studies tonen aan dat dit het zelfvertrouwen, het veiligheidsgevoel en ook de psychomotorische ontwikkeling bevordert.

De Moro-reflex

Misschien heb je je baby in de gaten gehouden en ben je verbaasd als je hem plotseling zijn armen ziet openzwaaien en bang kijken. Dit wordt de Moro-reflex genoemd. Deze reflex treedt op in de baarmoeder en gaat door na de geboorte. Meestal wordt het getriggerd door een plotselinge stimulans. Een fel licht, een onverwacht geluid, en je baby begint te huilen. Wees gerust, deze reflex zou vrij snel moeten verdwijnen. Als je merkt dat het je baby er vaak van wakker wordt, kan het helpen om hem in te bakeren.

Wat je baby al kan

 • Hij kijkt met aandacht naar gezichten
 • Hij lacht
 • Hij leert misschien zichzelf te kalmeren door op zijn duim te zuigen
 • Hij huilt om aan te geven dat er iets mis is
 • Hij heeft nog steeds de Moro-reflex
 • Hij heeft er behoefte aan geknuffeld te worden en de warmte van je lichaam dicht tegen zich aan te voelen
 • Hij reageert op wat hij ziet met verschillende geluiden