energie
favorieten
Gezinsleven

9 tips om energie te besparen


Geschreven op 24/11/2022 door Emily Van Campenhout, Content Manager
Gewijzigd op 24/11/2022

De energiecrisis blijft een actueel thema dat ons allemaal bezighoudt. Energieprijzen fluctueren en blijven stijgen, vaste tarieven worden schaars en ook ons milieu kreunt onder de verpletterende impact van ons energieverbruik. Wij gingen op zoek naar tips die je energiefactuur naar beneden helpen zonder in te boeten aan comfort.

 1. Was op lagere temperatuur
  Doe je was op 30°. Je kleren zullen nog steeds proper zijn en je machine verbruikt de helft minder energie dan wanneer je op 40°C wast. Handdoeken en beddengoed was je om hygiënische redenen nog altijd beter op 60°C.
  Zet je wasmachine bovendien enkel aan als je die volledig kan vullen. Is de was klaar? Hang hem dan bij mooi weer buiten op en bij slecht weer op een droogrek binnen. Een droogkast is een echte grootverbruiker.

   
 2. Zet je verwarming een graad lager
  Een klassieker onder de tips, maar met reden. Als je de verwarming een graad lager zet, zal je het amper voelen, maar je verbruikt wel degelijk heel wat minder energie. Verwarm bovendien alleen de ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, zoals de keuken en de woonkamer. Een kantoorruimte verwarm je enkel als je daar aan het werk bent.

   
 3. Vermijd sluipverbruik
  In elk huis zijn er heel wat toestellen te vinden die je verbruik stiekem de hoogte injagen. Bij sommige toestellen kan je zien dat ze in stand-by staan: een televisie of een decoder heeft bijvoorbeeld een stand-bylampje. Maar er zijn ook heel wat andere toestellen die energie verbruiken zonder dat je het weet. Denk daarbij aan gsm-laders die in het stopcontact blijven zitten, bluetoothboxen die niet uitgezet worden, elektrische tandenborstels die de hele tijd opladen, computers die niet volledig uitgeschakeld zijn, … Door deze zaken in de gaten te houden, kan je heel wat besparen. Je kan een aantal van die toestellen samen in een stekkerdoos met aan-uitknop pluggen zodat je ze met een druk op de knop volledig kan uitschakelen.

   
 4. Onderhoud je apparaten
  Om je toestellen optimaal te laten werken en zo weinig mogelijk energie te laten verbruiken, moet je ze goed onderhouden. Ontdooi af en toe je vriezer en koelkast om ijs te verwijderen. Maak het stofbakje van de droogkast na elke droogbeurt weer schoon. Zorg dat de filters van de dampkap regelmatig schoongemaakt worden. Het zijn maatregelen die ervoor zorgen dat je apparaten minder hard moeten werken.

   
 5. Vervang je lampen door ledverlichting
  Een ledlamp verbruikt tot 75% minder elektriciteit dan een klassieke halogeenlamp. Het is dus zeker de moeite waard om zoveel mogelijk lampen te vervangen, vooral in ruimtes waar je veel tijd doorbrengt.

   
 6. Neem een korte douche
  Wie warm water bespaart, bespaart ook energie. Kies daarom liever voor een douche dan voor een bad. Douche bij voorkeur niet langer dan 5 minuten en vervang je douchekop door een spaarkop. Een regendouche verbruikt gemakkelijk twee keer meer water dan een gewone douche en is daarom geen goede keuze.

   
 7. Kies voor energiezuinige toestellen
  Vervang oudere apparaten, zoals droogkast, wasmachine, koelkast en vriezer, door energiezuinige modellen. Het is in eerste instantie een investering, maar je spaart er op lange termijn heel wat mee uit. Controleer het energielabel en ga niet voor minder dan een groen energielabel.

   
 8. Isoleer je woning
  Zorg dat je woning voldoende geïsoleerd is zodat de warmte in de winter niet ontsnapt en de koelte in de zomer zo lang mogelijk binnen blijft. Dicht gaten en kieren zoveel mogelijk af, maar vergeet niet om genoeg te verluchten. Behalve goede ramen met hoogrendementsglas, kunnen isolerende gordijnen helpen om de temperatuur in huis op peil te houden.

   
 9. Gebruik je gezond verstand
  Naast bovenstaande tips, is het ook belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Laat de deur van de koelkast niet te lang openstaan, sluit binnen- en buitendeuren, doe het licht uit in kamers waar niemand is, zet een deksel op kookpotten, …