favorieten
Paar en ouderschap

Mag ik vrijen als mijn baby in de kamer slaapt?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Sinds de geboorte slaapt je baby vaak in dezelfde kamer als jij, in zijn wiegje of in een co-sleeper. Of je gaat op vakantie en moet je een paar dagen in dezelfde kamer slapen. Je vraagt je dan misschien af: is het een goed idee om te vrijen als je baby in dezelfde kamer is? Hoe kan je je liefdes- en seksleven combineren met de aanwezigheid van je kind?

Wat als je baby wakker wordt? Wat als het hem traumatiseert? Wat als zijn aanwezigheid je intieme relatie verstoort? Je stelt jezelf misschien een heleboel vragen. Wij hebben de belangrijkste antwoorden voor je verzameld.

Vrijen als je baby naast je slaapt: een belemmering van intimiteit?

Na de bevalling kan seksualiteit erg verwarrend zijn. Jullie zijn allebei moe, mama moet herstellen van een stressvolle bevalling en haar lichaam terugwinnen, en bovenal ... je baby slaapt misschien naast je en je bent bang dat hij het zal merken als jullie vrijen.

Je intieme relatie kan lijden onder de aanwezigheid van jullie kind in dezelfde kamer, vooral als je aan co-sleeping doet. Dat is een belemmering voor jullie intimiteit en ook voor de seksuele ontwikkeling als koppel.

Op welke leeftijd wordt je kind zich bewust van seksualiteit?

Vraag je je af of jou betrappen traumatisch is voor je kind? In feite stelt deze vraag zich al vanaf de leeftijd van drie jaar. Dat is het moment waarop kinderen zich bewust worden van seksualiteit en er nieuwsgierig naar zijn.

Maar het is niet omdat je baby nog niet oud genoeg is om het te begrijpen, dat hij of zij niets voelt. Al op zeer jonge leeftijd is je baby in staat om jouw emoties te absorberen (vreugde, maar ook verdriet, woede, angst, ...). Hij kan dus de seksuele spanning voelen, iets dat niet aangepast is aan zijn leeftijd. Het is daarom niet aan te raden om te vrijen als je kind in dezelfde kamer is als jij, zelfs niet als hij of zij slaapt.

Er zijn verschillende oplossingen als je kind in dezelfde kamer slaapt:

  • Kies een andere plaats voor je vrijpartij (onder de douche, in de woonkamer, enz.)
  • Indien mogelijk, verplaats het wiegje naar een andere kamer in huis
  • Installeer een scherm om een scheiding te maken
  • Vraag familieleden om op de baby te passen, zodat jij van een moment met je partner kan genieten. Het is van essentieel belang dat een koppel elkaar van tijd tot tijd in volledige privacy kan ontmoeten.

Wat als je kind je betrapt?

De gedachte dat je kind je zou kunnen betrappen, maakt je angstig. Dat is volkomen begrijpelijk. Je kind kan wat hij of zij ziet verkeerd interpreteren en zelfs denken dat het een aanval is.

Wat moet je zeggen als je kind je betrapt tijdens een vrijpartij? Allereerst, geen paniek. Je kan bij jonge kinderen uitleggen dat je aan het spelen bent. Dat zal je kind even geruststellen.