Enceinte, j'attends un gros bÉbÉ thumb
favorieten
Voorbereiding op de bevalling

Zwanger van een zware baby?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Bleek na jouw laatste echografie dat je zwanger bent van zware baby? Dan maakte je arts hoogst waarschijnlijk de diagnose van foetale macrosomie. Hierover spreekt men wanneer het geboortegewicht van een baby wordt geschat op meer dan 4 kg. Een grote baby kan gevolgen hebben voor de bevalling, maar probeer daarover vooral niet te panikeren.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Waarom is mijn baby zwaar?

Wanneer je hoogzwanger bent van een zware baby, kunnen verschillende factoren meespelen:

  • Erfelijkheid: mogelijk waren jij of je partner ook zware baby\'s
  • Je gewicht nam flink toe tijdens de zwangerschap;
  • Medische reden: bijvoorbeeld diabetes (dit wordt vastgesteld door een test)

Angst voor het bevallen van een zware baby

Het is volstrekt normaal om als toekomstige mama licht te panikeren bij het vooruitzicht te gaan bevallen van een zware baby! Je kan angstig zijn en vrezen dat het je niet zal lukken of stress krijgen voor mogelijke complicaties of ingrepen, zoals de zuignap of een keizersnede. 

Kan een zware baby normaal geboren worden?

Een echografie geeft jouw arts enkel een inschatting van het gewicht van je baby. Zo’n echo heeft echter ook een grote foutmarge. In heel wat gevallen is het dus niet nodig om je bang te laten maken. Indien gewenst, kan je arts een bekkenmeting voorstellen. Dit gebeurt meestal rond de 37e week van je zwangerschap en gaat na of je bekken niet te smal is. Maar ook dat is niet meer dan een inschatting van wat jouw lichaam aankan. Bovendien past je bekken zich tijdens de bevalling aan, onder invloed van je hormonen.

Wat zijn, bij zwangerschap van een zware baby, de risico's voor moeder en kind?

Het grootste risico bij zware baby's zijn schoudervervormingen. Tijdens de bevalling kan het hoofdje dan wel door maar blokkeren de schouders. Op die manier kan je kindje, in uitzonderlijke omstandigheden, een breuk oplopen.
Moeders lopen dan weer risico op een bloeding tijdens of na de bevalling. De baarmoeder zal het ook moeilijker hebben om na de bevalling terug samen te trekken.

Is een keizersnede onvermijdelijk bij zware baby’s?

Als de arts verwacht dat je baby erg zwaar is, kan je bevalling worden ingeleid voor de uitgerekende datum. Zo worden heel wat risico’s op complicaties vermeden, zeker wanneer je baby al voor de 40 weken op 4 kg geschat wordt. Een keizersnede is zeker niet altijd nodig, tenzij je diabetes hebt. Tijdens je bevalling zal je wel korter opgevolgd worden en houdt men een keizersnede steeds in het achterhoofd. Je bereidt je er dus best ook wel een beetje op voor.
Maak je dus vooral niet te veel zorgen, je arts weet waar hij/ zij mee bezig is! En hou in je achterhoofd dat een zwaardere baby nog altijd beter is dan een baby met ondergewicht.