Lichaamsverzorging
Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction, Gewijzigd op 12/08/2022
De bevalling put je lichaam uit het is dus heel belangrijk om na de zwangerschap de allerbeste verzorging te krijgen.
Je haar
Haaruitval na een zwangerschap komt vaak voor. Praat erover met je apotheker, hij zal je een basisbehandeling aanbevelen om je haar te verstevigen. Begin alvast met een zachte shampoo en wacht nog even met kleuren en het laten zetten van een permanent. Een goede snit kan ook al voor meer veerkracht zorgen. Indien je na enkele maanden nog altijd haar verliest, sla dan niet in paniek maar raadpleeg liever een specialist. Die kan je
probleem zeker oplossen.
10 tips om je haar kerngezond en in topconditie te houden
- Vermijd agressieve producten : gebruik bij voorkeur kwaliteitsshampoos die je haar ontzien. Spoel je haar zorgvuldig met veel water uit.
- Wees voorzichtig met alles wat ‘ aan je haar trekt ’ : elastiekjes, krulspelden, vlechten, krultangen…
- Draag een hoed om je haar te beschermen tegen de zon.
- Laat je haar liever aan de lucht drogen dan met behulp van een haardroger.
- Kies borstels met natuurvezels.
- Sport: een goede sportbeoefening zorgt voor een gezonde transpiratie, waardoor de toxinen die de poriën van je huid verstoppen afgevoerd kunnen worden. Was je haar meteen na het sporten : de achterblijvende transpiratie tast de hoofdhuid aan.
- Eet licht en evenwichtig : een dieet dat arm is aan verzadigde vetten en rijk aan groenten en fruit is goed voor je huid en je haar. Mineralen en vitamines zijn je bondgenoten.
- Probeer minder te roken : tabak vermindert de elasticiteit van de bloedvaten, die op de hoofdhuid in grote aantallen aanwezig zijn in de vorm van haarvaatjes. Je moet je tabaksgebruik dus zoveel mogelijk matigen. Helemaal stoppen blijft natuurlijk de beste oplossing voor je gezondheid.
- Hou stress in de hand : het is de grootste vijand van je hoofdhuid. Leer met stress om te gaan. Probeer spanning kwijt te raken door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.
- Stimuleer je hoofdhuid met massages : besteed elke dag een paar minuten aan het masseren van je hoofd. Profiteer ervan : deze kleine oefeningen geven je een aangenaam gevoel van ontspanning. je huid
Je huid
Trek elke dag een beetje tijd uit om je huid mooi en gezond te houden: was je gezicht met een milde zeep en masseer je huid met kleine cirkelvormige bewegingen van onder naar boven. Vergeet hierbij de hals niet. Denk er ook aan om je huid goed te hydrateren om het uitdrogingseffect van de hormonale verandering na de bevalling tegen te gaan. Kies kwaliteitsproducten (crèmes, lotions, maskers...) die perfect zijn afgestemd op jouw huidtype. De huid van je lichaam verdient evenveel aandacht als die van je gezicht. Help je huid om na de zwangerschap weer strak en elastisch te worden, met producten die je huid verzorgen en ze tegen allerlei invloeden van buitenaf (uitdroging, zonnebrand, infectie…) beschermen. Gebruik ze : je huid zal de door de extra aandacht stralend uitzien.
Zwangerschapsmasker
Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap bruine of grijze vlekken hebt gekregen in je gezicht (of zelfs op je buik). Dat is een zogenaamd ‘ zwangerschapsmasker ’. Geen paniek, na de bevalling verdwijnt dat masker meestal vanzelf. Toch moet je nog een tijdje opletten : ga niet onmiddellijk in de zon zitten want de zonnestraling kan die kleine verkleuringen accentueren. Zijn de vlekken na enkele maanden niet verdwenen, aarzel dan niet om een dermatoloog te raadplegen. Hij kan je raad geven. zwangerschapsstriemen Deze door iedere vrouw gevreesde vijanden zijn voor sommigen onder ons jammer genoeg niet te vermijden. Soms duiken ze op, ondanks alle mogelijke en denkbare crèmes die je tijdens de zwangerschap gebruikte. Ze komen meestal voor op de buik, de heupen, de billen, de dijen en de borsten. Het slechte nieuws is dat ze nooit meer helemaal verdwijnen, maar wel zullen ze zeker vervagen. De eerste weken na de bevalling zijn ze heel duidelijk zichtbaar, beetje bij beetje zullen ze verminderen. Je kan er ook actief tegen vechten door je spieren weer in vorm te brengen en opnieuw op je normale gewicht te komen.
Bekkenbodemspieren
Ongeveer 30% van de vrouwen heeft problemen met urineverlies. De zwangerschap en de bevalling zijn een van de grootste risicofactoren om problemen te krijgen op latere leeftijd. Bekkenbodemspieroefeningen zijn dus van groot belang, zowel bij de behandeling als de preventie van urineverlies! Tijdens de zwangerschap rekken uw bekkenbodemspieren uit. Na de bevalling moet u deze spieren trainen zodat ze kunnen herstellen. Na zes weken kunt u starten met postnatale kinesitherapie. Dat zijn negen individuele sessies waarbij aan de hand van nieuwe en opbouwende oefeningen de bekkenbodemspieren in combinatie met de buik-, rug- en bilspieren worden getraind. Sporten kan vanaf dan gradueel worden opgebouwd. Het is belangrijk om deze postnatale sessies te volgen bij een gespecialiseerde kinesitherapeut(e).
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten