favorieten
Voorbereiding op geboorte en ouderschap

Katten en zwangerschap: je voorbereiden op de komst van de baby


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je bent zwanger en helemaal klaar om een nieuw lid van je familie te verwelkomen: je mooie baby. Maar misschien vraag je je af of je kat de dingen ook zo ziet? Lees hier alles wat je wil weten over katten en zwangerschap.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Voelt je kat je zwangerschap aan? Welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen in verband met toxoplasmose? Wat kun je doen om je kat voor te bereiden op de komst van de baby? Wij hebben de informatie verzameld die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je baby en kat(ten) gelukkig zijn samen.

Voelt je kat je zwangerschap aan?

"Ruikt mijn kat dat ik zwanger ben?” Het is een vraag die veel kattenbaasjes zich stellen in de eerste weken na het resultaat van de zwangerschapstest. Of misschien zelfs al voordat je het zelf weet!

Veel aanstaande moeders zeggen inderdaad dat ze een verandering in het gedrag van hun kat opmerken sinds ze zwanger zijn. Je kat kan vreselijk aanhankelijk worden en je niet uit het oog verliezen. Ze kan plotseling aanhankelijker worden en op je buik gaan liggen, maar ze kan ook afstand nemen tijdens je zwangerschap of in sommige gevallen zelfs gedragsproblemen vertonen. Dat hangt allemaal af van de situatie.

Een van de redenen dat je kat je zwangerschap aanvoelt, zijn de feromonen die je tijdens je zwangerschap afgeeft en die je pluizenbol kan waarnemen, soms zelfs al vanaf de eerste dagen. Je kat pikt bovendien ook je emoties op.

Katten en toxoplasmose: welke voorzorgsmaatregelen moet je nemen?

Als je niet immuun bent voor toxoplasmose, moet je tijdens de zwangerschap enkele voorzorgsmaatregelen treffen in verband met je kat. Deze ziekte kan ernstige gezondheidsproblemen voor de foetus met zich meebrengen en zelfs een miskraam veroorzaken als je ze tijdens de zwangerschap oploopt, vooral in de eerste maanden.

Waar schuilt het gevaar met katten? Katten kunnen de toxoplasmose-parasiet met zich meedragen via schrammen of uitwerpselen. Daarom is het belangrijk een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om de risico\'s te beperken:

  • Vermijd om zelf de kattenbak te doen of draag handschoenen als je geen keus hebt.
  • Vermijd afval in de keuken en zorg ervoor dat je vuilnisbak zeer regelmatig wordt vervangen.
  • Laat je kat niet op werkbladen of andere plaatsen die in contact komen met voedsel (tafels, enz.).
  • Geef je kat geen rauw voedsel of rauw vlees.
  • Was je handen goed na het aanraken van je kat.

Hoe bereid je je kat voor op de komst van een baby?

De komst van een baby is een grote verandering voor je kat die al goed gewend is aan zijn routine. Zijn omgeving verandert met nieuwe voorwerpen, nieuwe geuren en de verandering in jouw gedrag. Je kat krijgt sinds de komst van een baby ook minder onverdeeld je aandacht.

Hoe laat je je baby rustig kennismaken met je kat?

  • Het is een goed idee om de spullen van de kat zo min mogelijk te verplaatsen (krabpaal, kattenbak, voederbak, enz.). Dit zijn zijn herkenningspunten en zijn eigen ruimte. Het kan zeer verontrustend zijn voor je kat om zijn omgeving zo te zien veranderen. Katten zijn namelijk erg gehecht aan hun territorium en als er veranderingen plaatsvinden, kan dat hen stress bezorgen.
  • Na de geboorte kan je, voordat je naar huis gaat, iemand vragen om je kat iets te geven dat naar de baby ruikt: een luier, een rompertje, een handdoek, etc. Zo kan je kat op een zachte manier vertrouwd raken met de geur.
  • Dwing je kat nooit om in contact te komen met je baby. Laat hem uit zichzelf komen om extra stress te voorkomen.
  • Als de baby er eenmaal is, zorg er dan voor dat je hem nooit alleen laat met de kat (en dus ook nooit in de kamer van je kind). Katten kunnen op het gezicht van de baby gaan liggen, wat tot verstikking kan leiden. Daarom is het raadzaam je kat af te leren in de babykamer te gaan. Doe dat op voorhand zodat deze kamer geen deel wordt van zijn territorium.

Geef je kat vooral rustig de tijd om aan de baby te wennen en voor je het weet, zijn het de beste maatjes!