Eerste trimester van de zwangerschap: voeding en recepten

Eerste trimester van de zwangerschap: voeding en recepten

Vanaf de eerste weken van je zwangerschap, wanneer de foetus maar een paar centimeter groot is, is een gezonde voeding van essentieel belang, met alle voedingsstoffen en vitamines die nodig zijn voor de ontwikkeling van je kleintje. Ontdek ons advies en recepten voor 3 maanden vol plezier en een goede conditie!

Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu?

Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit). Tijdens dit eerste trimester van de zwangerschap dien je evenwel voldoende folaat, bètacaroteen en vitamine d op te nemen voor dit stadium van ontwikkeling van je baby.

Foliumzuur of folaat wordt aangetroffen in bladgroenten (broccoli, sla, spinazie), peulvruchten, tarwekiemen, eieren, kaas en sommige vruchten zoals meloen en lychees. Foliumzuur helpt het risico op neuraalbuisdefecten bij je baby te voorkomen. Ook biergist, rijk aan foliumzuren en vitamines b9, draagt bij aan de ontwikkeling van jouw cellen, maar ook aan die van de baby. Dit vind je terug in groene bladgroenten zoals spinazie, kool of waterkers.

Zoete aardappel, wortel, pompoen, peterselie, spinazie en gojibessen zijn bronnen van bètacaroteen en worden omgezet in vitamine a door je lichaam, wat essentieel is voor de ontwikkeling van de organen van je baby en voor zijn bloedsomloop, ademhaling en zenuwstelsel.

Veel voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine d: zuivelproducten, zalm, blauwvintonijn of ingeblikte tonijn, sardines in blik en rundslever. Vitamine d ondersteunt de celgroei en de werking van het immuunsysteem van jouw baby. Bovendien bevat vis sporenelementen die nodig zijn voor de zwangerschap zoals jodium, selenium en omega 3, die hun nut hebben bij de ontwikkeling van het brein van de baby.

De strijd tegen misselijkheid!

Het eerste trimester is meestal het moment waarop jouw maag je parten speelt: oprispingen, misselijkheid, braken ... De geneugten van de eerste drie maanden van de zwangerschap in een notendop! Sommige voedingsmiddelen of eetgewoonten kunnen je helpen deze ongemakken te bestrijden.

Houd op je nachtkastje crackers en beschuiten bij de hand en eet er een paar voor je opstaat. Of nog beter, maak van de gelegenheid gebruik om jezelf te verwennen en laat je ontbijt op bed serveren, en sta pas een kwartier nadat je hebt gegeten op.

Eet doorheen de dag meerdere kleine maaltijden in plaats van 3 grote, dit zal helpen bij de vertering. Vermijd ook zware, vette of pittige gerechten.

Je kan ook na elke maaltijd, als je een opgeblazen gevoel hebt, een glas bruiswater of citroensap drinken.

Recepten voor het 1ste trimester: aan tafel!

herfstslaatje:

Ingrediënten: 1 krop sla (eikenbladsla), 200 g champignons, 2 sjalotten, 2 eetlepels olijfolie, 4 verse vijgen, 2 plakjes ham, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 150 g geitenkaas, 50 g gepelde walnoten, vlokken biergist. Voor de vinaigrette: 4 eetlepels walnotenolie, 2 eetlepels azijn, 1 theelepel vloeibare honing, zout, peper.

Bereiding: Was de sla, snijd de paddenstoelen en sjalotten en bak ze 2 minuten op een hoog vuur.  Hak de noten, snijd de vijgen in plakjes, snijd de geitenkaas en ham. Bereid de vinaigrette en voeg alle ingrediënten toe, behalve de salade, die je op het bord legt. Voeg de mengeling toe en serveer! Vergeet niet te bestrooien met een eetlepel biergist. Smakelijk! 
 

gegratineerde bloemkool met kaas:

Ingrediënten: 1 bloemkool - 100 g mimolette - 50 g gorgonzola - 50 g mozzarella - 25 g boter - 40 cl vloeibare room -1 theelepel maïzena - zout, peper

Bereiding: Stoom de bloemkool gedurende 15 minuten, en voeg op het einde zout toe. Rasp de helft van de mimolette en snijd de rest in stukjes. Snijd vervolgens de gorgonzola en mozzarella in stukjes. Meng de maïzena met de room en verwarm dan op een laag vuur, roer tot het verdikt. Voeg de geraspte mimolette, gorgonzola en de helft van de mozzarella toe. Voeg een klein beetje zout toe en peper. Leg de bloemkool in een schaal en giet de saus erover. Verdeel de rest van de mozzarella over de schaal. Nu nog 15 min in de oven op 210°c. Klaar! 
 

smoothie met fruit:

Ingrediënten:1 mooie rijpe mango - 1 of 2 perziken - 1 natuuryoghurt - 250 ml amandelmelk of soja- of hazelnootmelk, naargelang je smaak!

Bereiding: Schil het fruit, ontpit het. Snij het in kwartjes. Meng het met de melk en de yoghurt. Plaats het in de koelkast gedurende 30 minuten en klaar!

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages