favorieten
De slaap van de baby maand per maand

De uitdagingen van slaap voor ouders van jonge kinderen


Geschreven op 24/06/2024 door Nathalie Schittekatte, Gecertificeerd baby- en kinderslaapcoach
Gewijzigd op 24/06/2024

Als ouder van een jong kind is slaap vaak een luxe die je maar weinig krijgt. Het begint al tijdens de zwangerschap. Veel mensen zeggen dan: “Geniet nog maar even van je nachtrust, zolang het nog kan.” Maar eerlijk gezegd, met die bolle buik is het niet altijd gemakkelijk om goed te slapen. 😉

Wanneer je baby eenmaal geboren is, is de meest gestelde vraag: “En, slaapt hij/zij al door?” Sommige ouders hebben geluk en hun baby slaapt de nachten door, maar laten we eerlijk zijn, de meeste baby's doen dat niet. De maanden gaan voorbij en de onderbroken nachten blijven. Maar wanneer wordt dit echt een probleem?

Wat betekent doorslapen?

Laten we eerst eens kijken naar wat 'doorslapen' eigenlijk betekent. Hier is namelijk geen eenduidige definitie van in de literatuur of onder kinderartsen en slaapcoaches. Voor sommigen betekent het dat een baby zes uur aan een stuk kan slapen, voor anderen dat een baby de hele nacht slaapt met nog één nachtvoeding. De meest gangbare definitie is echter dat een kind zijn slaapcycli zelfstandig aan elkaar kan rijgen zonder wakker te worden voor een voeding.

Mijn eigen dochters sliepen bijvoorbeeld door vanaf zes maanden, maar de weg ernaartoe was bij elke dochter anders. Terwijl ik bij mijn oudste dochter zes maanden lang elke nacht in de weer was, verliep het bij mijn jongste dochter veel soepeler door een goede slaapbasis vanaf een jongere leeftijd. Laten we eens kijken naar wat je op welke leeftijd kunt verwachten.

Slaapritme per leeftijd

De slaapbehoefte van je kind verandert naarmate hij of zij groeit. Pasgeborenen hebben een kort slaap-waakritme, terwijl oudere baby’s en peuters een meer gestructureerd slaappatroon ontwikkelen. Door inzicht te krijgen in deze verschillende fasen, kun je realistische verwachtingen stellen over het slaapgedrag van je kind.

0 – 3 maanden: Pasgeboren baby’s hebben geen vast slaap-waakritme en slapen vaak slechts enkele uren na elkaar. Ze worden vaak wakker vanwege honger, een vieze luier of fysieke ongemakken zoals krampjes. Verschillende nachtvoedingen zijn heel normaal. Een “goede” nacht voor een pasgeborene is een nacht waarin de baby rustig slaapt tussen voedingen door.

3 – 6 maanden: Tegen de leeftijd van drie maanden leren baby’s het verschil tussen dag en nacht. Dit is het ideale moment om te werken aan een goede slaapbasis. Vanaf vier maanden kun je je baby leren om slaapcycli aan elkaar te koppelen, en is het een goed moment om te starten met slaaptraining. Je baby kan langere blokken slapen maar heeft doorgaans nog twee nachtvoedingen nodig.

6 – 12 maanden: Je baby is fysiek in staat om zonder nachtvoeding door te slapen, hoewel dit niet noodzakelijk is. Als je baby meer dan één nachtvoeding vraagt, kun je deze geleidelijk afbouwen naar maximaal één voeding. Veel baby’s kunnen vanaf deze leeftijd de nacht doorslapen.

1 – 6 jaar: De meeste kinderen hebben rond hun eerste verjaardag een vast slaappatroon en slapen de nacht door. Tussen de drie en zes jaar kan de nachtrust verstoord worden door nachtmerries en nachtangsten.

Oorzaken van niet doorslapen

Nu je weet hoe het slaappatroon van je kind er zou moeten uitzien, kun je de oorzaken opsporen waardoor je baby niet doorslaapt.

Lichamelijke ongemakken: Denk aan doorkomende tandjes, een verkoudheid of een te warme/koude slaapomgeving. Probeer deze ongemakken te verlichten.

Oververmoeidheid: Oververmoeide kinderen verzetten zich vaak tegen bedtijd. Dit kan doorbroken worden door meer slaap aan te bieden, zoals een extra dutje.

Verkeerd dagritme: Een verkeerde routine kan zorgen voor slaapproblemen. Volg een goede leeftijdsgebonden routine.

Medische oorzaken: Slaapapneu, allergieën of reflux kunnen slaapproblemen veroorzaken. Raadpleeg een kinderarts als dit speelt.

Zelfstandig slapen: Vanaf vier maanden kun je je baby leren zelfstandig te slapen door slaaptraining. Dit betekent dat je baby niet meer wakker wordt tussen slaapcycli door, behalve voor specifieke behoeften zoals honger.

Tips om je kindje te laten doorslapen

  1. Slaapomgeving: Zorg voor een donkere, stille en rustige kamer. Witte ruis kan helpen om storende geluiden te maskeren.
  2. Structuur: Een vaste bedtijdroutine geeft voorspelbaarheid en rust.
  3. Wakkertijden: Houd de juiste wakkertijden aan om voldoende slaapdruk op te bouwen. Je kan hier mijn gratis e-book downloaden waarin je de wakkertijden kunt terugvinden.
  4. Zelfstandig inslapen: Leer je kindje zelfstandig in slaap te vallen. Dit helpt om de nacht door te slapen zonder hulp bij elke slaapcyclus.

Conclusie

Het is belangrijk om de slaapbehoefte van je baby goed in te schatten om hem/haar te helpen de nacht door te slapen. Newborns hebben nog geen vast ritme en worden vaak wakker voor voeding, wat normaal is. Vanaf zes tot twaalf maanden kan je baby fysiek de nacht door slapen. Let op wakkertijden, een goede slaapomgeving, en gebruik de tips die ik heb gegeven.

Bij Snuggles & Dreams is het onze missie om jullie te helpen meer te genieten van slaap voor het hele gezin. Heb je vragen of wil je meer begeleiding? Kijk dan eens naar onze cursussen of plan een consultatie. Slaap lekker!

Veel liefs,
Nathalie Baby- en kinderslaapcoach

Nathalie Schittekatte

Nathalie Schittekatte, auteur van het bestseller boek “Slaap, baby, slaap” is al verschillende jaren een vaste waarde in de wereld van baby’s en slaap. Met haar bedrijf Snuggles & Dreams helpt ze ouders samen met haar team aan meer oplaadmomenten voor het hele gezin. Ze biedt intussen niet enkel diensten aan in slaap, maar ook in voeding, opvoeding, babygebaren en zindelijkheidstraining met als doel een echte rechterhand te worden voor ouders tijdens die 5 eerste intense jaren van het ouderschap.