Slapen tijdens warme zomerdagen
Geschreven op 28/05/2024 door Nathalie Schittekatte, Gecertificeerd baby- en kinderslaapcoach Gewijzigd op 28/05/2024
Met de warme zomerdagen in aantocht kunnen de temperaturen weer flink de hoogte inschieten. Zeker bij een hittegolf is het nagenoeg onmogelijk om de hitte buiten te houden, zeker als je in een wat ouder huis of appartementsblok woont. De slaapkamertemperaturen kunnen dan ook plotseling erg hoog worden. Zelf slapen we niet zo goed in erg warme slaapkamertemperaturen en dat is voor onze kindjes niet anders.
TOG waarde
Onlangs deelde ik een infographic op mijn sociale media die aangeeft hoe je je kindje best aankleedt voor de nacht afhankelijk van de kamertemperatuur. Je maakt daarbij gebruik van een slaapzakje die een bepaalde TOG waarde heeft. TOG staat voor “thermal overall grade” wat aangeeft hoe isolerend en dus hoe warm de stof is. Als je je baby nog inbakert, kan je de inbakerdoek beschouwen als een slaapzakje met een dikte van 0,5 of 1 TOG, afhankelijk van de stofdikte (een tetradoek kan bijvoorbeeld als 0,5 worden geteld).
Veel gezinnen krijgen tijdens warme zomerdagen te maken met kamertemperaturen boven de 26 graden. Vroeger adviseerde ik altijd om je baby alleen een rompertje aan te doen in deze hitte, maar veel ouders vonden dit niet zo fijn omdat hun kindje gewend is geraakt aan de positieve slaapassociatie van een slaapzak. Daarom heb ik nu twee opties toegevoegd: ofwel alleen een slaapzakje met luier, ofwel alleen een rompertje. Het is echter wel zo dat een rompertje beter de temperatuur kan reguleren omdat het dichter op het lichaam zit en zweet beter kan opnemen dan een losse slaapzak. Maar toch is het belangrijk om te overwegen dat een kind mogelijk echt gewend is geraakt aan zijn slaapzakje en misschien minder goed zal slapen zonder. Volg dus gerust je eigen gevoel hierin! Je kan altijd bijsturen als je merkt dat iets niet werkt.
Voldoende water aanbieden
Is het oké om je kind water aan te bieden 's nachts als het warm is? Absoluut! Voor peuters en kleuters kan je een spilvrij bekertje bij hen neerleggen zodat ze zichzelf kunnen bedienen en je niet steeds hoeft op te staan. Voor baby's die geen nachtvoeding meer krijgen en zichzelf moeilijker kunnen bedienen, kan je een flesje water aanbieden als ze 's nachts wakker worden van de warmte. Als je baby nog nachtvoedingen vraagt, kan je hem zeker tijdelijk meer aanbieden, vooral als hij borstvoeding krijgt. Probeer echter niet bij elke keer dat hij wakker wordt meteen water of melk aan te bieden; soms volstaat een knuffel om weer lekker verder te slapen.
Airco/Ventilatoren
Heb je thuis een (mobiele) airco of een ventilator? Dan mag je deze zeker gebruiken. De airco kan je gebruiken om de slaapkamer voor het slapengaan af te koelen, maar zet hem uit zodra je kindje gaat slapen, want slapen met de airco aan wordt afgeraden. Een ventilator kan eventueel aan blijven staan, zolang hij niet rechtstreeks op je kind is gericht. Ook kan je 's nachts het raam openzetten (maar pas rond 22-23 uur, als het buiten al is afgekoeld). Houd er rekening mee dat de kamer 's ochtends vroeger klaar zal zijn, wat belangrijk is voor kinderen die gevoelig zijn voor vroeg wakker worden. Zet 's ochtends de ramen open om de ruimte af te laten koelen en sluit ze daarna goed om de warmte buiten te houden.
Warme zomerdagen en slaapregressie
Slaapt je kindje momenteel slecht vanwege de hitte? Bedenk dan dat dit normaal is. Je kindje heeft geen last van een slaapregressie, maar van de hitte. Echter, als je kindje meerdere dagen achter elkaar slecht slaapt vanwege de hitte, kan dit er wel voor zorgen dat hij nadien vaker wakker wordt 's nachts. In dat geval is er sprake van een slaapregressie. Wat kan je dan doen?
- Als je kindje eerder doorgeslapen heeft zonder nachtvoedingen, wacht dan 5 minuten voordat je naar hem toe gaat 's nachts. Op die manier geef je hem een duwtje in de rug om eerst zelfstandig te proberen om terug in slaap te vallen. Als hij na 5 minuten nog huilt, ga dan even kijken, troost je kindje kort en moedig hem aan om weer lekker verder te slapen
- Als je kindje nog niet doorsliep en nu meer nachtvoedingen vraagt vanwege de hitte, probeer dan terug te gaan naar het schema van voor de hittegolf (bijvoorbeeld met slechts 1 of 2 nachtvoedingen in plaats van 3 of 4). Je kan de overige nachtvoedingen direct stoppen of geleidelijk afbouwen, afhankelijk van wat het beste voelt.
Kortom, probeer niet te snel te panikeren indien je kindje wat slechter slaapt tijdens warme zomerdagen. Ook jij zal minder goed slapen als je het te warm hebt! Probeer vooral de hitte zo goed mogelijk buiten te houden en je kind licht genoeg aan te kleden. Verder is het belangrijk dat je je kind tijdens een moeilijke nacht niet te veel gewend maakt aan jouw hulp om weer verder te slapen, anders kan je nadien te maken krijgen met een slaapregressie. Loopt het slapen al even wat moeilijker? Aarzel dan niet om beroep te doen op een losse slaapconsultatie, wij helpen jullie gezin weer back on track!
Succes en veel liefs, Nathalie
Nathalie Schittekatte
Nathalie Schittekatte, auteur van het bestseller boek “Slaap, baby, slaap” is al verschillende jaren een vaste waarde in de wereld van baby’s en slaap. Met haar bedrijf Snuggles & Dreams helpt ze ouders samen met haar team aan meer oplaadmomenten voor het hele gezin. Ze biedt intussen niet enkel diensten aan in slaap, maar ook in voeding, opvoeding, babygebaren en zindelijkheidstraining met als doel een echte rechterhand te worden voor ouders tijdens die 5 eerste intense jaren van het ouderschap.
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten