Coverfoto 2 (56)
favorieten
Slaap bij pasgeborenen

Eerste hulp bij het slapengaan: het bedritueel


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Bedtijd kan voor je baby een moeilijk moment zijn. Hij is moe en overprikkeld door de voorbije dag waardoor hij lastiger is. Een bedritueel kan dan vaak een rustgevend effect hebben. Het geeft aan wanneer de nacht begint en stelt je baby gerust.

Een bedritueel is een reeks handelingen die je elke avond samen met je baby doet voor je hem in bed stopt. Wassen, een verse luier aandoen, tandjes poetsen, pyjama en slaapzakje aandoen, een verhaaltje lezen of een liedje zingen … Door dat elke avond in dezelfde volgorde te herhalen, weet je baby dat het bedtijd is. Veel volwassenen houden niet vast aan een routine, maar baby’s houden van voorspelbaarheid. Dat geeft hen een gevoel van veiligheid. Wordt de routine een avond doorbroken, dan zou het best wel eens kunnen dat je een moeilijke avond en nacht tegemoet gaat.

Hoe ziet een bedritueel eruit?

Houd de avondroutine relatief kort. 30 minuten is eigenlijk het maximum. Als het te lang duurt, verdwijnt de voorspelbaarheid die zo belangrijk is. Hieronder kan je een voorbeeld lezen van een bedritueel. Pas dat gerust aan jouw persoonlijke situatie en aan de voorkeuren van jouw baby aan.

  1. Dim de lichten. Ga zachter praten en vertraag.
    Zo wordt je baby rustig.
  2. Verschoon de luier en doe de pyjama en slaapzak aan.
  3. Lees een kort, leuk verhaaltje voor op een rustige toon of zing een zacht liedje.
    Je stem kalmeert je baby. Is je kindje al wat ouder, dan kunnen jullie samen de dag even doornemen.
  4. Zeg je baby hoeveel je van hem houdt.
    Knuffel en kus hem en verlaat rustig de kamer. Horen dat je graag gezien wordt is een mooie manier om de dag af te sluiten.

Enkele tips

  • Vermijd dat je baby overprikkeld raakt. Geen spelletjes tijdens de avondroutine en ook voor kietelen is dit niet het beste moment.
  • Een ritueel heeft tijd nodig. Na een tweetal weken kan je de vruchten plukken van je inspanning. Geef dus niet meteen op!
  • Kies een manier waarop iedereen in het gezin zoveel en zo goed mogelijk kan slapen. Vaak lees je dat je je baby niet in je armen in slaap mag laten vallen. Wanneer hij dan wakker wordt in zijn bedje, weet hij niet waar hij is. Als dat echter iets is dat voor jullie werkt, dan moet je dat zeker niet laten. Elke baby en elk gezin is anders.

Onthoud: deze periode gaat voorbij. Geniet ervan dat je baby je nabijheid nodig heeft.