7 mois ronfler 1
favorieten
Slaapproblemen van de baby

Is het normaal dat je baby snurkt?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Het is algemeen geweten: 's nachts maken kleine mensjes veel lawaai. Je betrapt je baby ook geregeld op ... snurken! Is dat normaal? In de meeste gevallen: ja. De luchtwegen van je pasgeboren baby zijn nog niet volgroeid, waardoor het kan klinken alsof hij snurkt.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat is de oorzaak?

In de meeste gevallen is er niets aan de hand. De luchtwegen van een pasgeboren baby zijn nog niet volgroeid en vaak gevuld met speeksel, waardoor het kan klinken alsof je baby snurkt. Dat verdwijnt met het ouder worden.

De meest voorkomende oorzaak van ‘echt’ snurken is natuurlijk een verkoudheid. Als de baby verkouden is, is het niet ongewoon dat hij snurkt. Dit komt omdat rhinitis een ontsteking van de weefsels veroorzaakt en de neus blokkeert. Dit fenomeen wordt versterkt in lighouding. Het kan helpen om het bedje wat hoger te zetten bij het hoofd. Maar in dit geval vervaagt het gesnurk en verdwijnt het als je kleintje genezen is. Daarnaast kunnen ook gezwollen amandelen of klieren en een pollen- en huisstofmijtallergie zorgen voor snurken.

Tekenen van pathologisch snurken

Er zijn enkele aanwijzingen waaruit kan blijken dat er een fysiologische oorzaak is voor het snurken:

  • als je baby slaapt met zijn hoofd achterover gebogen
  • als hij onrustig is in zijn slaap
  • als je sporen van kwijl vindt op de lakens (dat betekent dat hij met zijn mond open slaapt)
  • als hij overdag moe, geïrriteerd of erg opgewonden is
  • als hij moeite heeft met het doorslikken van stukjes bij het eten van vast voedsel

Wanneer moet je naar de dokter?

Als de baby af en toe snurkt is dat niet erg. Maar als je baby elke nacht intens snurkt, kan het zinvol zijn even op controle te gaan bij je arts. Slaapapneu wordt vaak geassocieerd met snurken. Deze ademhalingspauzes beïnvloeden de slaapkwaliteit van je kleine spruit. Het is daarom belangrijk om met je kinderarts te praten: hij zal je helpen bij het vaststellen van de oorzaak van het gesnurk en je indien nodig doorverwijzen naar een KNO-arts voor oor-, keel- en neusproblemen.

Je baby snurkt: hoe ga je daarmee om?

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Bij een pollen- en huisstofmijtallergie kan een behandeling met antihistaminen en/of cortisone nodig zijn om de luchtwegen van je kleintje vrij te maken. Vergeet ook niet om zijn kamer regelmatig grondig te reinigen met een natte dweil (zonder product) en te laten verluchten om het risico op allergieën te verminderen.