21 mois peau sensible 1
favorieten
Baby's huidproblemen

Mijn kindje heeft een gevoelige huid, wat kan ik doen?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Fragiele en gevoelige huidjes duiken vaak al op heel jonge leeftijd op. Een droge huid, irritatie, jeuk of atopische eczama kunnen ervoor zorgen dat het verzorgen van je baby’s huid niet evident is.

Naarmate de huid van je kindje ouder wordt, kan ze nog kwetsbaarder worden door een verkeerde dagelijkse routine. Hieronder vind je alvast een paar goede gewoontes om dat te vermijden en je baby’s gevoelige huidjes te verzorgen.

Zachtjes wassen

Voor gevoelige huidjes is een douche iets beter dan een bad. Leer je kindje om niet te lang in het water te blijven en kies voor lauwe douches die geen jeuk opwekken. Je gebruikt ook best een vetrijke zeep.

Informeer naar de hardheid van het water in je stad of gemeente, zo kan je indien nodig een filter of waterontharder installeren. Na de douche dep je de huid droog in plaats van te wrijven. Afhankelijk van de leeftijd volstaat één douche om de dag. Hydrateer de huid na het douchen met een geschikte verzachtende balsem. Maak daar een ontspannen en aangenaam ritueel van!

Hoe kalmeer je jeuk?

Dagelijks leven met een droge, jeukende en geïrriteerde huid is niet evident. Vraag je arts of apotheker dan ook om advies over welke crème je kind wat kan ontlasten. Je kan de huid van je kind ook kalmeren door gebruik te maken van een thermisch watermengsel uit de koelkast. Probeer je kind ook te leren om niet te krabben en zorg ervoor dat de nageltjes steeds kort genoeg zijn, om letsels te voorkomen.

Een gevoelige huid moet kunnen ademen

Transpiratie is niet goed voor een gevoelige huid omdat het irritatie bevordert. Bedek je kleintje niet te veel of kies voor meerdere lagen die je snel aan en uit trekt. Laat de huid in elk geval zo veel mogelijk ademen! Kies \'s nachts voor lichte kleding van natuurlijke materialen en verwarm de kamer niet. Droog je lakens en handdoeken best in de droger, dat maakt ze zachter.

Kledij voor kindjes met een gevoelige huid

Comfort is erg belangrijk voor kindjes met een gevoelige huid. Kies daarom voor natuurlijke, zachte en ademende materialen zoals katoen, indien mogelijk biologisch. Vermijd synthetische materialen die je kind laten zweten of breiwerk dat jeukt, zoals zuivere wol. Ook loszittende en naadloze kleding zit comfortabel. Vergeet kledij ook niet te wassen voor het eerste gebruik en knip de etiketjes eruit.

Het juiste wasmiddel is essentieel voor een gevoelige huid Kies je wasproducten zorgvuldig, dat kan helpen om jeuk en irritatie te voorkomen.

Kortom: wees lief voor je baby’s gevoelige huidje!