favorieten
Ontwikkeling van het kind

Hoe kan je de emotionele ontwikkeling van je kind stimuleren?


Geschreven op 23/10/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 28/02/2024

Een goede emotionele ontwikkeling van je kind is belangrijk voor zijn of haar geestelijke gezondheid. Door tijdens de kindertijd de emotionele behoeften te erkennen, zal je kind als volwassene beter in zijn vel zitten.

1. Wat is emotionele ontwikkeling?

Emotionele ontwikkeling is essentieel voor de geestelijke gezondheid van je kind, maar wat houdt het precies in? Het heeft alles te maken met affectie en in het bijzonder met het emotionele welzijn van je kind. Het ontwikkelen van een goede emotionele band zorgt ervoor dat je kind zich veilig en geliefd voelt. Door deze band krijgen kinderen meer zelfvertrouwen en worden ze onafhankelijker.

Als een goede emotionele ontwikkeling wordt verstoord, heeft dat invloed op de geestelijke gezondheid van je kind. Soms kunnen bepaalde belangrijke levensgebeurtenissen een grote impact hebben: een verhuizing, de komst van een broertje of zusje, ruzie, een sterfgeval, enz. De gevolgen zijn dan bijvoorbeeld leerachterstand, gedragsproblemen, slaapstoornissen, eetstoornissen, enz. Daarom moet je je kind steunen en ervoor zorgen dat hij of zij emotioneel in balans is.

2. Wat zijn de fasen van emotionele ontwikkeling bij peuters?

Als ouder is het gedrag van je kind soms onbegrijpelijk en weet je niet altijd hoe je moet reageren. Maar als we de emotionele behoeften van ons kind begrijpen, worden we ons meer bewust en begrijpen we ook hun reacties beter.

Dit zijn de fasen van emotionele ontwikkeling die kinderen doormaken:

  • Emotionele ontwikkeling bij baby's
    De geboorte is een grote verandering voor je baby. Hij heeft zich altijd op zijn gemak gevoeld in een knusse kleine cocon bij mama. Van de ene dag op de andere bevindt hij zich in een nieuwe wereld, fysiek gescheiden van zijn moeder. Hij wil zich dus veilig voelen en een goede emotionele band opbouwen.
    Hoe biedt je je pasgeboren baby geborgenheid?
    • Borstvoeding en huid-op-huidcontact zorgen ervoor dat baby's contact maken met de warmte en zachtheid van de huid van hun ouders. Ze nemen ook vertrouwde geuren waar en de hartslag die ze al in de baarmoeder van hun moeder konden voelen.
    • Co-sleeping zorgt ervoor dat je baby zich veilig en geborgen voelt terwijl hij slaapt, dicht bij jou.
    • Uitingen van genegenheid: knuffels, kusjes, visuele communicatie, samen spelen, ...

 

  • Emotionele ontwikkeling tot de leeftijd van 3 jaar.
    Naarmate je kind ouder wordt, begint het te bewegen en de wereld om zich heen te verkennen. Bovendien beginnen kinderen nu een nieuwe omgeving met andere mensen te ontdekken. Maar om de wereld te durven verkennen, moeten ze zich veilig voelen. Op dat moment kan verlatingsangst ontstaan. Het is ook de leeftijd waarop je kind zich volledig bewust is van zijn emoties en deze soms intens uit. Rond de leeftijd van twee jaar komt er een fase van verzet, gepaaard met driftbuien, die we vaak de “Terrible Two” noemen.

 

  • Emotionele ontwikkeling van 3 tot 6 jaar.
    De start van de schooltijd is weer een nieuwe stap in het leven van je kind. Je kind zal moeten wennen aan een nieuwe omgeving, een nieuwe routine, nieuwe mensen, nieuwe regels, ... Heel wat intense emoties zullen dan ook de kop opsteken.

3. Hoe kan je de emotionele ontwikkeling van je kind stimuleren?

Hier zijn een paar tips om de emotionele ontwikkeling van je zoon of dochter te stimuleren:

  • Plan zo vaak mogelijk quality time in met je kinderen: knuffelen, samen een boek lezen, enz.
  • Luister naar hun behoeften en verwelkom hun emoties, wat die ook mogen zijn.
  • Leer ze om op een gezonde manier met hun emoties om te gaan.
  • Kies emotionele objecten, zoals een knuffel, om de afwezigheid van een vertrouwenspersoon te verzachten.

4. Hoe kan je je kind helpen met emoties omgaan?

Voor de leeftijd van 6 of 7 jaar weten kinderen nog niet hoe ze hun emoties onder controle moeten houden, omdat het deel van de hersenen dat daarvoor verantwoordelijk is nog niet volledig is volgroeid. Het is daarom heel normaal dat een kind een onvolwassen emotionele beheersing heeft. Maar ze zullen hulp van volwassenen nodig hebben om hun gevoelens onder controle te krijgen.

Je kind mag voelen dat zijn emoties legitiem zijn en dat ze welkom zijn. Zelfs als je de oorzaak niet begrijpt. Dan voelen ze zich gerustgesteld en veilig over hun emoties. Emoties zijn allemaal nuttig omdat ze behoeften aangeven. Boosheid, angst, verdriet en andere "onaangename" emoties moeten op een gezonde manier worden geuit. Ze onderdrukken kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Je emoties leren uiten is dus belangrijk voor de emotionele ontwikkeling van een kind.

Er zijn verschillende deskundigen die je kunnen adviseren over hoe je je kind leert om zijn emoties op een gezonde manier te uiten: psychologen, kinderpsychiaters, psychomotorische therapeuten, ontspanningstherapeuten, etc. Aarzel niet om dit met hen te bespreken om erachter te komen welke methode het beste is voor hun leeftijd en persoonlijkheid!

5. Inspirerende accounts om te volgen voor advies

Ben je op zoek naar inspiratie en wil je en meer te weten komen over de emotionele ontwikkeling van kinderen? Hier zijn enkele experts die praktisch advies geven:

  • Biglittlefeelings: op dit Instagram-account vind je tal van tips om de emoties van je kind te leren begrijpen en erkennen.
  • Healthiest_baby: dit account van een pediater deelt tal van overzichtelijke visuals over de verschillende stadia van de ontwikkeling bij baby’s en kinderen.
  • Nina Mouton: zij is de auteur van ‘Mild Ouderschap’, een boek dat je handvaten geeft om mild te zijn voor je kind, jezelf en je omgeving. Door mildheid voor jezelf en dus zelfzorg, kan je ook authentiek mild zijn voor je omgeving. Van daaruit kunnen we ook zorgen, onvoorwaardelijk, voor de kinderen in ons leven.