24 mois il veut tout faire seul 1_1
favorieten
De taal van de baby

Mijn kind wil plots alles zelf doen


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 12/08/2022

"Zelf doen". Een herkenbare uitspraak, vooral als je klaar staat om te vertrekken en je geen tijd hebt? Vervelend, maar het betekent wel dat je kind zelfstandiger wil worden. En dat is op zich ook heel leuk en uitdagend.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Waarom wil mijn kind plots alles zelf doen?

Rond de leeftijd van 2 jaar wordt je baby zelfstandig: een zeer belangrijk moment in de ontwikkeling. Die zelfstandigheid is een manier waarop hij of zij duidelijk wil maken ook een volwaardig persoon te zijn. Je kindje verzet zich door "neen" te zeggen en alles alleen te willen doen. Maar om zelfstandiger te worden, heeft je kindje ook jou nodig. Een logische paradox: groot worden kan soms beangstigend zijn. Geef je kindje intussen dus ook genoeg aandacht, kussen en knuffels.

Helpen zonder het over te nemen

Probeer niet meteen in te grijpen, dat zal je kindje frustreren en soms resulteren in gehuil en geschreeuw. Ook op lange termijn is het beknotten van onafhankelijkheid niet ideaal. Moedig je kindje aan, bied vrijblijvend je hulp aan en laat hem of haar zelfvertrouwen krijgen. Een paar voorbeelden:

  • Wil je kindje zelf schoenen aantrekken? Laat zien hoe dat werkt en maak de sneakers klaar door de veters een beetje los te maken of de velcro te openen. Idem voor kleding. Ingewikkelde topjes of broeken met kleine knoopjes zijn even uit den boze;
  • Wil je kindje zelf de handjes wassen? Voorzie dan een opstapje;
  • Wil je kindje samen koken? Vertrouw hem of haar dan wat kleine taakjes toe (groenten wassen, een banaan snijden met een klein plastic mes...).

Elke dagelijkse activiteit is goed om de drang naar zelfstandigheid te voeden. Geniet er intussen van: dit is een unieke periode in de ontwikkeling van je kind!

Moedig je kindje aan om alles zelf te doen

Wat is de waarde van al dit harde werk als jullie het niet merken? Je baby zal enorm blij zijn wanneer jij die kersverse zelfstandigheid bevestigt en trots bent. Feliciteer je kindje maar overdrijf niet, zo moedig je hem of haar nog extra aan. Je kindje is klaar om de wereld te veroveren!

Wees geduldig wanneer je kindje alles zelf wil doen

Het moeilijkste in het proces naar zelfstandigheid is geduld. De timing is vaak krap en er is niet altijd tijd om je kind alles zelf te laten doen. Anticiperen is de boodschap: stel een kwartier voor vertrek voor om de schoenen aan te trekken of geef de keuze tussen twee zaken - "Ik trek je broek aan en jij je schoenen. ". Vermijd intussen om zelf beslissingen op te leggen. Anders riskeer je een andere crisis en loop je nog verder achter op schema...

Je hoeft je vooral geen zorgen te maken: je baby wil misschien wel alles alleen doen, maar heeft je liefde nog steeds even hard nodig!