30 mois alternatives aux écrans 1
favorieten
Gezinsleven

Alternatieven voor schermtijd


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

We zijn de hele tijd verbonden en brengen daardoor veel tijd door op onze schermen. Als ouder is het dan ook niet meer dan normaal dat je de kinderen even voor TV, tablet of telefoon zet. Vooral wanneer het je even aan tijd en andere ideeën ontbreekt. Het is echter bewezen dat schermen ook schadelijke effecten hebben op kinderen. Kies dus liever voor gezondere alternatieven om je kindje bezig te houden!

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Je baby thuis bezighouden zonder scherm

Je kindje weghouden van schermen? Daar begin je best thuis mee! Afhankelijk van de leeftijd van je kindje, zijn er heel wat spelletjes en activiteiten die een fijn alternatief bieden:

  • Creatieve activiteiten: kleuren, boetseren,... Vaak is jouw aanwezigheid zelfs niet continu nodig.
  • Fantasiespelletjes: Playmobil, autootjes, diertjes, … een verhaal is snel verzonnen!
  • Koken: ideaal om ’s avonds te combineren met een hangerige peuter. Betrek je kindje bij taakjes in de keuken: prikken in de bodem van een taart, groentjes snijden en … proeven!
  • Bordspelen: er zijn bordspelen vanaf 2 jaar, voor twee personen of voor het hele gezin.

Heb je het geluk een tuin te hebben? Denk dan zeker ook aan tuinieren, bloemen plukken... Of maak een wandeling in het bos, zelfs bij regenweer: trek je laarzen en regenjas aan en hop! Sowieso is bewegen altijd een aanrader: gebruik de loopwagen, een step, de fiets, etc.

Je baby in de auto bezighouden zonder scherm

Lange autoreizen met kinderen zijn vaak hels. Probeer elke twee uur te stoppen om de benen even te strekken. Enkele tips om je kindje in de auto bezig te houden:

  • Luisteren naar verhalen: vertel er zelf eentje, geef je kind een boekje met geluidjes of kies voor een luisterverhaal
  • Speel spelletjes met de auto’s rondom jullie: wie vindt het snelst een gele auto?
  • Zingen en luisteren naar muziek: leuk voor kinderen en ouders! Kies de favoriete liedjes van jou en je kroost en zing samen lekker mee!
  • Zorg voor een vaste ondergrond om te lezen of te kleuren. Ook een flap achter de chauffeurs- of passagierszetel is handig: je kan er veel speelgoed in kwijt!

Je kindje bezighouden op restaurant, in de wachtzaal, …

Het is normaal dat je kindje het lastig heeft om zich rustig te houden in een wachtzaal bij de dokter of op restaurant. Neem daarom een boek, een pop of een knuffel mee of vertel een verhaal om de aandacht af te leiden. Zelfs een klein notaboekje met een potlood kan je kind even zoet houden.

Hoe meer alternatieven je kan bieden voor schermtijd … hoe minder je kindje uiteindelijk naar de schermen zal vragen!