Article 3 sur site1
favorieten
Kinderopvang

Kinderopvangtoeslag


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 07/09/2023 Artikel geschreven in samenwerking met: Infino

Begin je zoektocht op tijd en ontvang kinderopvangtoeslag! Het vinden van een goede kinderopvang is erg belangrijk als je na de geboorte van je kindje opnieuw aan de slag wilt. Springen de grootouders bij of wordt het een crèche of een onthaalmoeder? Wacht in elk geval niet te lang met zoeken en weet dat je bij erkende kinderopvangverblijven recht hebt op de kinderopvangtoeslag!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Welk soort kinderopvang kies je?

Of je voor de grootouders, een crèche of onthaalmoeder kiest voor de opvang van je kindje, hangt af van heel wat factoren. Voor hoeveel dagen per week zoek je naar opvang? En ben je op zoek naar flexibiliteit of gaat jouw voorkeur eerder naar een huiselijke sfeer?

Heel wat ouders kiezen er weloverwogen voor om hun kindje naar een crèche of onthaalmoeder te brengen. Dat gebeurt vaak omdat de grootouders niet beschikbaar zijn, maar ook omdat baby’s en peuters in een kinderopvang al heel vroeg sociale vaardigheden opdoen bij de omgang met leeftijdsgenootjes.

Twijfel je nog? Plan dan zeker even een bezoekje aan een crèche of onthaalmoeder en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Vergeet ook niet dat je kindje recht heeft op de kinderopvangtoeslag als je voor professionele opvang kiest waarbij de kosten niet afhangen van je inkomen.

Kinderopvang zoek je best zo snel mogelijk

Je hoorde vast al dat je voor kinderopvang snel moet zijn. Dat klopt helemaal.

De ideale timing om je zoektocht naar kinderopvang te starten? Dat is vrijwel meteen na je eerste bezoek aan de gynaecoloog. Heel wat vrouwen zoeken zelfs al kinderopvang voor ze hun eigen ouders inlichten! De redenen hiervoor zijn erg divers. Vaak zijn gemakkelijk bereikbare onthaalmoeders of crèches met ruime openingsuren erg gegeerd. En ook het belang van de mond-aan-mond-reclame is niet te onderschatten! Tenslotte vertrouw je je kindje toe aan een omgeving en personen die jullie niet kennen. Het is dan ook fijn als je met een gerust hart weer naar het werk kan vertrekken.

Het kan vreemd lijken om zo snel belangrijke beslissingen te nemen. Bedenk echter dat, wanneer je deze belangrijke knoop al hebt doorgehakt, je met een gerust hart de rest van je zwangerschap tegemoet gaat.

Wat kost kinderopvang en wanneer heb ik recht op de kinderopvangtoeslag?

De prijs voor kinderopvang varieert en hangt af van het soort kinderopvang waar je kindje verblijft. Vaak betaal je een inkomenstarief. In dat geval is de prijs berekend op basis van je inkomen en je gezinssamenstelling.

Indien je kiest voor een erkende kinderopvang die eigen tarieven hanteert, ontvang je de kinderopvangtoeslag. Deze financiële ondersteuning is één van de toeslagen van het Groeipakket. Je hoeft er zelf helemaal niets voor te doen: de kinderopvang geeft, via Kind & Gezin, het aantal opvangdagen door aan het kinderbijslagfonds van jouw keuze. Vervolgens ontvang je automatisch jouw maandelijkse uitbetaling.

Ben je er nog niet helemaal uit en hou je het leuke nieuws nog graag even voor jezelf? De medewerkers van Infino geven je graag, in alle vertrouwen, meer informatie over de verschillende mogelijkheden rond kinderopvang. Zo kan je weloverwogen een beslissing nemen!