Image 1
favorieten
Rechten van de zwangere vrouw

Geboortepremie aanvragen


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Infino

Zes maanden zwanger: tijd om aan te sterken en praktische zaken te regelen.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Nu je zes maanden zwanger bent, gaat het kindje in je buik minder snel groeien. Het bouwt vooral vetreserve op en maakt zich sterker en weerbaarder. Ook voor jou zijn de veranderingen, behalve het duidelijke groeien van je buik, iets minder overrompelend dan de maanden voordien. Tijd dus om even te bekomen en je te concentreren op praktische zaken: het geboortekaartje, je kraamtas en het aanvragen van je kraamgeld.

Zes maanden zwanger: hoe ontwikkelt mijn baby zich?

In de zesde maand van je zwangerschap zijn het vooral de hersenen van je baby die zich meer en meer ontwikkelen. Hierdoor versterken zijn of haar zintuigen en begint je kindje geluiden waar te nemen en op je aanrakingen te reageren. Dit doet je kleintje door te bewegen of te schoppen. Magische momenten gegarandeerd!

In dit stadium van de zwangerschap begint je baby ook smaken en geuren te herkennen. Heel wat aroma’s uit jouw maaltijden komen via het vruchtwater tot bij je zoon of dochter. Door gevarieerd te eten laat je hem of haar dus al snel heel wat verschillende smaken ontdekken!

Zes maanden zwanger: tijd voor geboortekaartjes, doopsuiker en de kraamtas

Tijdens de zesde maand van de zwangerschap ben je doorgaans verlost van misselijkheid en vermoeidheid. Je kan zelfs een serieuze energy boost krijgen! Maak daar dankbaar gebruik van en begin deze maand met het regelen van een aantal praktische zaken. Zorg er wel voor dat je niet overmoedig wordt en neem tussendoor voldoende rust. Leg intussen contacten voor het geboortekaartje en doopsuiker, denk al eens aan je kraamtas en regel in een paar klikken de uitbetaling van je kraamgeld.

Heb je nog geen idee of je een geboortekaartje of doopsuiker wilt en hoe dat er precies moet gaan uitzien? Een online zoektocht brengt je ongetwijfeld op heel wat ideeën. Veel ontwerpers en drukkers hebben tal van voorbeelden op hun websites en ook op Pinterest vind je pareltjes. Bekijk ook kaartjes van vrienden en familie en haal eruit wat je leuk vindt. Trends spotten doe je stiekem op de kraamafdeling van het ziekenhuis, bijvoorbeeld na een bezoekje aan de gynaecoloog.

Als je na zo’n consultatie even op de kraamafdeling passeert, denk je bij thuiskomt best ook al eens aan je kraamtas. Zet een valiesje klaar met basisspullen voor jou en je baby en vul het telkens aan wanneer je aan iets extra denkt. Zo vermijd je om iets te vergeten en spurt je in de laatste weken van je zwangerschap niet meer van hot naar her.

Zes maanden zwanger: vraag je kraamgeld aan!

Vanaf de zesde maand van je zwangerschap kan je ook je kraamgeld, beter bekend als kraamgeld of geboortepremie, aanvragen. Het kraamgeld is een éénmalige premie voor elk kindje dat in België geboren wordt en varieert per regio. Het enige wat je moet doen om dit bedrag te ontvangen, is een recent attest van je arts bezorgen bezorgen aan het kinderbijslagfonds van jouw keuze. Dat kinderbijslagfonds zal na de geboorte ook instaan voor de maandelijkse uitbetaling van het Groeipakket van jouw kind.

Het startbedrag aanvragen kan gemakkelijk via een online formulier maar lukt ook via e-mail of per post. De uitbetaling van het startbedrag gebeurt ten vroegste twee maanden voor je uitgerekend bevallingsdatum.

Klaar? Genieten maar! Na de aanvraag van je kraamgeld regelt Infino alle administratie omtrent je kinderbijslag. Zo kan jij je concentreren op het opvolgen van praktische zaken en je intussen rustig voorbereiden op je bevalling.