Kleutertoeslag 1
favorieten
Rechten van de zwangere vrouw

Kleutertoeslag


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Infino

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Kleutertoeslag: wat is het en wie heeft er recht op?

Trekt jouw kleine kleuter met plezier naar de schoolpoort? Dat is fantastisch! Want naar de kleuterschool gaan, stimuleert niet alleen de ontwikkeling van je kleuter, het creëert ook het recht op de kleutertoeslag!

Wat is de kleutertoeslag?

De kleutertoeslag wil ouders financieel stimuleren om hun kindje naar de kleuterschool te laten gaan. Het is een participatietoeslag bij het Groeipakket waar elke kleuter van drie en vier jaar in Vlaanderen recht op heeft.

Voor ouders wiens kleuter regelmatig naar de kleuterschool gaat, is de kleutertoeslag dus een fijn financieel duwtje in de rug! De toeslag is er voor kinderen die naar een Nederlangstalige kleuterschool in Vlaanderen of Brussel gaan. Zij hebben hierdoor recht op een toeslag van 132,60 euro per jaar. Dit bedrag wordt één keer per jaar uitbetaald en staat los van de schooltoeslag. Ouders van schoolgaande kleuters hebben dus recht op beide toeslagen.

Je begrijpt het vast: kindjes die naar de kleuterschool gaan, hebben een paar stapjes voor! Enerzijds leren ze er snel veel bij, maken ze vriendjes en beleven ze de gekste avonturen, anderzijds creëren ze er hun recht op de kleutertoeslag.

Wanneer heeft mijn kleuter recht op de kleutertoeslag?

Elke kleuter van drie of vier jaar die op regelmatige basis naar een Nederlandstalige school gaat in Vlaanderen of Brussel heeft recht op de kleutertoeslag, ongeacht het inkomen van de ouders. Het onderwijs waarin de kleuter school loopt, moet erkend, gesubsidieerd of gefinancierd zijn door de Vlaamse Gemeenschap.

Voor een kind van 3 jaar is dit zodra het kind 3 jaar geworden is en de uitbetaler van je Groeipakket werd ingelicht over de inschrijving in de kleuterklas.

Kinderen van 4 jaar hebben recht op de kleutertoeslag vanaf hun vierde verjaardag en als de uitbetaler van het Groeipakket over de inschrijving en de aanwezigheden in de kleuterschool beschikt (150 halve schooldagen in de eerste kleuterklas, 185 halve schooldagen in de tweede kleuterklas).

Hoe vraag ik de kleutertoeslag aan?

Als je recht hebt op de kleutertoeslag, hoef je zelf helemaal niets te doen om die te ontvangen. De school van je kindje geeft zijn of haar aanwezigheden door aan Kind & Gezin, die op haar beurt de aantallen doorgeeft aan het kinderbijslagfonds van jouw keuze. Woon je niet in Vlaanderen? Dan dien je eerst zelf met ons contact op te nemen.

Vervolgens ontvang je automatisch één keer per jaar een afzonderlijke betaling van 132,60 euro. De betaling gebeurt op de 8e van de maand die volgt op de derde en vierde verjaardag van je kindje.

Heb je nog vragen over de kleutertoeslag? Aarzel dan niet om de medewerkers van Infino te contacteren. Zij geven je graag nog wat meer uitleg!

Vraag je je af wanneer je kindje voor het eerst naar de kleuterschool mag? Dat ontdek je hier!