Coverfoto 2 (47)
favorieten
Zwangerschapszorg

Perinatale massage: een moment voor jezelf tijdens de zwangerschap


Geschreven op 12/08/2022 door Eloïse Dohmen, Rédactrice et sophrologue
Gewijzigd op 12/08/2022

Perinatale massages bieden veel voordelen voor zwangere vrouwen en jonge moeders. We interviewden Pascale de Grasse die moeders helpt om los te laten en een moment voor zichzelf te hebben.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Pascale is moeder van zeven kinderen, verpleegster, vroedvrouw en doula. Ze is massagetherapeute, hypnotherapeute en voetreflexologe. Ze begeleidt vrouwen tijdens hun preconceptie- en perinatale periode, bij een belangrijke verandering in hun leven of na ziekte, trauma of rouwproces.     

Massages, gecombineerd met andere vaardigheden, helpen aanstaande moeders om hun stress of angst te verlichten, hun pijn te beheersen, hun zelfvertrouwen te versterken, een band met hun baby te scheppen, ... We vertellen je er meer over in dit artikel.

Wat is het voordeel van massages bij zwanger vrouwen?

"Allereerst helpt perinatale massage om de band tussen moeder en kind te bevorderen. De meeste vrouwen werken tot het laatste moment voor de bevalling. En vaak hebben ze het gevoel dat ze niet genoeg tijd hebben besteed aan het communiceren met hun baby. Ze beseffen dat er nog maar een paar weken te gaan zijn, slapen vaak slecht en voelen zich emotioneel beladen en moe.

Een perinatale massage draagt bij tot hun emotioneel en energetisch evenwicht. Het is een zachte, moederlijke massage met een geruststellende aanraking.”

“Bovendien verbetert het masseren van aanstaande moeders de kwaliteit van hun slaap en helpt het de kleine pijntjes en kwaaltjes van de zwangerschap te verzachten: misselijkheid, krampen, maar ook ischias-, ligament- of spierpijn. De massage bevordert de bloed- en lymfecirculatie en zorgt voor een betere zuurstofvoorziening van de baby.”

“Het is ook een gelegenheid voor de moeder om zich te bevrijden van spanningen die verband houden met stress of haar lichaamshouding. Dat helpt nieuwe spierspanningen te voorkomen, aangezien het zwaartepunt tijdens de zwangerschap verandert.”

“Vrouwen komen ook met veel angst aan. Ze moeten emotioneel gerustgesteld worden. Ze voelen zich erg schuldig over de tijd die ze zichzelf niet gunnen. Door massage kunnen ze zich laten gaan, een moment voor zichzelf nemen. Zij kunnen ook hun angsten aan iemand toevertrouwen en antwoorden op hun vragen vinden.”

Wat is het verschil tussen een perinatale massage en een klassieke massage?

"Wat verandert in vergelijking met klassieke massage is vooral de aanraking. Het doel van perinatale massage is om de aanstaande moeder gerust te stellen en in verbinding te staan met zichzelf. Om echt dat moment van herinnering te hebben met betrekking tot haar lichaam: over wat ze voelt, maar ook over de band met het kind.”

“Het bijzondere van deze massage is dus dat het heel langzaam is, heel omvattend, heel moederlijk. We gaan een moeder bemoederen die druk aan het moederen is.”

Helpt perinatale massage bij de voorbereiding op de bevalling?

"In het derde trimester wordt het begin van de weeën bevorderd door mechanische en fysieke factoren. De baarmoeder wordt steeds wijder en de baby beweegt in het bekken, maar dat is niet alles. De baarmoeder moet ook zwellen onder invloed van oxytocinereceptoren. Als je een moeder masseert, help je haar om die oxytocinereceptoren te ontwikkelen.”

“Oxytocine is het liefdeshormoon, een antistressmolecule en een krachtig anxiolyticum. Het wordt afgescheiden tijdens de geslachtsgemeenschap, tijdens meditatieve toestanden en tijdens massages. Het vrijkomen van oxytocine werkt in op de daling van cortisol en dat reguleert ons organisme door onze bloeddruk te verlagen en door de pijngrens te verhogen. Dat zal de bevalling vergemakkelijken. De mama zal beter voorbereid zijn en het zal de effecten van stress verminderen. Haar stoelgang is verbeterd en de genezing na de bevalling gaat sneller.”

“Door te ontspannen, geef je de baby meer ruimte. Hierdoor kan de baby zich soms ook omdraaien. De moeder ademt veel beter en ze wordt zich bewust van haar lichaam. Ze kan deze herverbinding met zichzelf hebben.”

“Of het nu door de vader of door de massagetherapeut wordt gegeven, massage is dus heilzaam voor, tijdens en na de geboorte. Wat belangrijk is, is dat de moeder zich omringd en veilig voelt.

De vader vindt ook zijn plaats tijdens de massage. Hij voelt zich nuttig, hij weet wat hij kan doen, hij begrijpt de verschillende stadia van de bevalling. Hij begrijpt dat hij haar op een bepaald moment niet te veel moet aanraken, maar dat hij haar ook kan ontlasten door aan haar zijde te staan, door gewoon momenten van steun te bieden en door de baby aan te moedigen. Er ontstaat een band tussen hen drieën en dat is superbelangrijk."

Hoe helpt massage om een relatie met de baby op te bouwen?

"Perinatale massage helpt de moeder om tot rust te komen, zich opnieuw te concentreren, haar angsten te kalmeren en zich opnieuw met haar baby te verbinden. Ze is veel meer in harmonie met haar lichaam. En als de moeder kalmeert, kalmeert haar baby ook. Sommige vrouwen voelen hun baby niet bewegen, maar als ze zich ontspannen, voelen ze hem plots wel," zegt Pascale de Grasse.

“In de baarmoeder is de baby zich niet bewust van de wereld om hem heen. Hij gelooft dat hij alleen is en verantwoordelijk voor alles wat hij emotioneel voelt, tot negen maanden na de geboorte, wanneer hij begrijpt dat hij een individu is in zijn eigen recht. Daarvoor is de baby onbewust doordrongen van de emoties van zijn moeder. Het is belangrijk dat de moeder die gevoelens kan uiten, maar ook dat zij ze aan haar baby meedeelt, om hem uit te leggen dat wat zij voelt hem niet aangaat. Want kinderen dragen ook alle gevolgen van woede, verdriet en onzekerheid met zich mee. En dat is te zien, achteraf, in hun gedrag op school, hun sociale leven, ... Deze communicatie is superbelangrijk want zo kan je een band ontwikkelen. Ik denk dat het belangrijk is om dit contact zo snel mogelijk te maken.”

“Prenatale steun en de voorbereiding als koppel bevorderen de band tussen moeder en vader en het kind. Ik merk vaak dat sommige vaders de buik van hun partner niet durven aanraken. Het enige wat nodig is, is een eerste contact en de vader zal al zijn positieve energie overbrengen.  Dan neemt hij zijn plaats in binnen het gezin en investeert meer in dit mooie avontuur. Deze band komt ook terug tijdens de bevalling. Hij zal de baby aanmoedigen en ik ben ervan overtuigd dat het kind deze positieve energie zal voelen.”

Wat is het voordeel van massages voor de moeder na de bevalling?

"Na de eerste paar maanden na de bevalling moet de jonge moeder verzorgd worden. Ze heeft veel van zichzelf gegeven, van haar tijd. De postnatale massage is haar pauze, een moment alleen voor haar.”

“Ze kan haar batterijen lichamelijk en energetisch opladen. Het is een gelegenheid om haar lichaam te strekken om spanningen los te maken, om de lymfedrainage te bevorderen, om bij te dragen tot de fysieke en energetische sluiting van haar bekken, om haar lichaam te herstellen zodat zij haar eenheid hervindt, om haar in staat te stellen zich te verankeren. Als er problemen zijn met de borstvoeding, werken we op shiatsupunten om het uitscheiden van de melk te bevorderen. De rol van deze massages zijn een beetje verloren gegaan in het Westen. We vinden het nog steeds terug in andere culturen, waar vrouwen zeer sterk worden begeleid en omringd. Het gaat over tijd vinden voor jezelf door massage.”