Checklist kraamtas: dit mag je zeker niet vergeten

Checklist kraamtas

Kan je je echt voorbereiden op je allereerste bevalling? Het blijft een spannend moment, maar je kan alvast je kraamtas tijdig inpakken om zo de stress van het moment zelf wat te verlichten. Met deze handige checklist vergeet je zeker niets mee te nemen.

Start met het inpakken van je kraamtas, vluchtkoffer of ziekenhuistas rond de 36ste week van je zwangerschap. Zo ben je goed voorbereid, ook als je vroeger dan gepland naar de kraamkliniek moet vertrekken. Zelfs bij een thuisbevalling kan je een kraamtas inpakken. Zo heb je alles meteen bij de hand en als je toch onverwacht naar het ziekenhuis moet, neem je de tas snel mee. Deze zaken mogen niet ontbreken:

1.      Comfortabele kledij

Kies voor een comfortabel en zacht T-shirt of hemd en neem voor na de bevalling kledij mee die vooraan open kan, zo kan je makkelijker borstvoeding geven. Vergeet ook zeker geen ondergoed mee te nemen en een tweetal borstvoedingbh’s.

2.      Toiletzak en douchegerief

Uiteraard heb je ook je toiletzak nodig met belangrijke zaken zoals tandenborstel, tandpasta, kam, lippenbalsem, zeep, shamoo en eventueel je bril. Vergeet daarnaast ook geen douchegerief voor je baby zoals babyzeep en –shampoo, billendoekjes, zachte handdoeken en washandjes in te pakken.

3.      Pantoffels en warme sokken

Tijdens of na de bevalling kan je last hebben van koude voeten. Daarom is het een goed idee om pantoffels en warme sokken mee te nemen naar de kraamkliniek.

4.      Maandverband

Tja, na zo’n bevalling heb je iets groter maandverband of kraamverband nodig. Zorg ook voor kledij waar je zo’n kraamverband makkelijk onder kan dragen.

5.      Gsm, lader en kleingeld

Dit zijn zaken die je makkelijk zou kunnen vergeten in je haast of in de stress. Wat kleingeld is handig voor bijvoorbeeld de parkeermeter of de automaat in het ziekenhuis.

6.      Het papierwerk

Aan deze zaken denk je vaak niet als je water breekt, maar ze zijn wel erg belangrijk. Probeer zoveel mogelijk op voorhand in te pakken en hang dan een checklist aan je kraamtas met de zaken die er op het laatste moment nog bij moeten. Je hebt nodig: de identiteitskaart van de mama, trouwboekje of erkenningspapieren van de partner, documenten van de ziekteverzekering, papieren van de verloskundige en eventueel het geboorteplan.

7.      Snacks of fruit

Een bevalling kan lang duren en het is een goed idee om iets bij de hand te hebben dat je snel wat extra energie geeft. Veel hangt af van het moment zelf en wat je verloskundige je aanraadt, maar pak wat druivensuiker, koekjes of (gedroogd) fruit mee.

8.      Een extra tas voor je partner

Vaak brengt je partner ook de nacht door in de kraamkliniek. Dan is het dus heel makkelijk als je voor hem of haar ook een kraamtas inpakt.

9.      5 à 7 rompertjes en kleding voor je baby

Twijfel je over de maat van rompertjes? Neem dan verschillende maten mee zodat je zeker een rompertje bij hebt dat goed past. Daarnaast zijn een kantoenen of wollen mutsje, kruippakjes, pyjama, hemdjes en broekjes, sokken en antikrabwantjes ook nodig. Zorg tot slot voor kledij aangepast aan de weersomstandigheden om je kindje nadien in mee naar huis te nemen.

10.   Borstvoedingcompressen, zuigflesjes en tepelcrème

Om je kleintje in alle comfort te voeden, of je nu kiest voor borstvoeding of flesvoeding.

11.   Slabbetjes en tetradoeken

Tetradoeken zijn handig tijdens het voeden, om je baby in te bakeren, bij het verschonen of gewoon als dekentje. Ook een iets dikker deken kan van pas komen om comfortabel te liggen in het ziekenhuisbed.

12.   Knuffel of knuffeldoek en tutjes

Het eerste knuffeltje is bijzonder en krijgt uiteraard een speciaal plekje tijdens de eerste dagen na de geboorte en ook een tutje mag niet ontbreken.

13.   Luiers

Kies voor de zekerheid altijd voor de kleinste maten of neem twee verschillende maten mee.

Zo, met deze tips kan je vanaf week 36 alvast je kraamtas beginnen klaarzetten. Zodra het tijd is om naar de kraamkliniek te vertrekken, bespaart het jullie al heel wat kopzorgen als je niet meer aan alle spullen moet denken.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages