Vaginale droogheid tijdens en na de zwangerschap

Vaginale droogheid tijdens en na de zwangerschap

Een zwangerschap heeft invloed op je seksualiteit. Ze kan onder andere leiden tot vaginale droogheid, die soms blijft aanhouden tot na de bevalling en tijdens de borstvoedingsperiode. Hierdoor kan seks moeilijk of onaangenaam worden. Gelukkig zijn er oplossingen om dit tijdelijke ongemak te verlichten.

Fysiologische oorzaak

Tijdens de zwangerschap produceer je minder oestrogeen en ook na de bevalling en tijdens de borstvoeding daalt de productie van oestrogeen en progesteron. Door die hormonale veranderingen vermindert het vaginale slijmvlies sterk.

Vaginale droogheid is niet enkel tijdens het vrijen een probleem. De vagina is minder vochtig en dat kan dagelijks ongemak veroorzaken.

Psychologische factor

Vaginale droogheid wordt echter niet enkel veroorzaakt door hormonen. Ook het psychologische aspect speelt een rol. Zwangerschap en borstvoeding kunnen je libido beïnvloeden. Je lichaam verandert en het is niet altijd makkelijk om dat te aanvaarden. Je bent niet meer alleen vrouw, maar ook mama. Bovendien zijn de bijhorende kwaaltjes niet bepaald bevorderlijk voor je zelfbeeld. Wanneer de baby er is, steekt de vermoeidheid eveneens stokken in de wielen. Je bent minder verbonden met je seksualiteit.

Vaginale droogheid verminderen

Er zijn verschillende oplossingen voor vaginale droogheid. Zo hoeft het geen probleem te zijn tijdens het vrijen.

  • Gebruik een glijmiddel op basis van aloë vera.
  • Kies voor conventionele glijmiddelen op water- en siliconenbasis wanneer je een condoom gebruikt.
  • Neem tijd voor het voorspel om je zin in seks te stimuleren. Dat bevordert de natuurlijke smering.

Er bestaan ook behandelingen op langere termijn, zoals vaginale crèmes of zetpillen. Let er wel op of ze gebruikt mogen worden in combinatie met zwangerschap of borstvoeding. Laat je vooral niet ontmoedigen door dit probleem. Alles zal uiteindelijk weer normaal worden. Praat erover met je vroedvrouw of gynaecoloog. Hij of zij zal je helpen om een gepaste oplossing te vinden. Maar bovenal, bespreek het met je partner.

Word lid van De Roze Doos

Meer dan 800 euro voordelen, waaronder toegang tot al onze geschenkdozen !

Advantages