Mijn baby doet geen dutjes
Geschreven op 12/08/2022 door Family Service, Gelezen en goedgekeurd door een expert: Nathalie Schittekatte, Gecertificeerd baby- en kinderslaapcoach Gewijzigd op 29/05/2024
Weigert je kindje dutjes ? Dan kan het zijn dat je lieve spruit niet moe is, terwijl jij dat natuurlijk wel bent… Maar moeten baby’s eigenlijk echt een dutje doen? En kan je een baby dwingen of houd je hem liever wakker, in de hoop op een goede nacht?

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tipstalrijke stalen, gratis dozen
De slaap van je baby
Slapen is noodzakelijk voor de groei van kinderen en voor de ontwikkeling van hun zenuwstelsel. Terwijl baby’s slapen, scheiden ze het groeihormoon af, verwerken ze prikkels van overdag en bouwen ze hun geheugen op. Een goede nachtrust is dus cruciaal om te groeien, te leren en te herstellen van fysieke en nerveuze vermoeidheid. Goed slapen helpt kinderen in hun algemene ontwikkeling en is daarom essentieel.
Elk zijn ritme …
Tijdens de eerste levensjaren van je kindje varieert de slaap enorm. Tot de leeftijd van 3 maanden overheerst het zelfs zijn/haar dag. Nadien neemt het geleidelijk af, tot je baby zo’n 2 jaar is. Dan is een dutje van 2 uur voldoende. Uiteraard verschilt de slaapbehoefte van kind tot kind: er zijn ‘kleine slapers’ die recupereren in 1 uur, en ‘grote slapers’, die 3 uur nodig hebben. Toch is een dutje tot de leeftijd van 3 jaar meestal nog noodzakelijk. Vaak laat je kind na 3 of 4 jaar zelf merken dat het tijd is om te stoppen met de dutjes. Dit kun je merken doordat de dutjes korter worden, je kleuter moeilijker in slaap valt tijdens de dutjestijd, of doordat hij 's avonds moeilijk in slaap komt omdat hij eigenlijk geen dutje meer nodig heeft.
Waarom weigert je baby een dutje?
Door een dutje te weigeren, kan je kind verschillende dingen proberen uiten. Probeer hem/ haar te begrijpen en vol te houden, zelfs als het niet altijd gemakkelijk is! De mogelijke oorzaken?
- Het moeilijk kunnen losmaken van de ouders
- Een angst voor het donker
- Je kindje wil bewijzen dat het geen baby meer is
- Geen zin om te stoppen met spelen
- Verzet tegen opgelegde regels
- Zich laten gelden als een individu met een eigen karakter
Jonge kindjes voelen zelf nog niet aan dat ze naar bed moeten als ze moe zijn.
Dus het is aan jou om dat in hun plaats te doen.
Hoe help je baby om in slaap te vallen?
Door een voorspelbaar ritueel te hanteren en hiervoor je tijd te nemen, zal je kindje makkelijker de overgang van wakkertijd naar slaaptijd kunnen maken. Verduister zeker ook de slaapkamer zodat het slaaphormoon melatonine aangemaak kan worden en ook een handje kan helpen.
Maar wat als ook dat niet lukt?
Misschien heeft je baby een dutje minder nodig. Rond de leeftijd van 15 maanden maken de meeste kindjes de overgang van twee dutjes naar één, waarbij het ochtenddutje wegvalt.
Werk een systeem uit op maat van jouw kindje en alles komt goed.
A lire aussi :
Toevoegen aan mijn lijst
favorieten