Coverfoto 2 (12)
favorieten
Reizen met een baby

De mooiste treinreizen voor het hele gezin binnen Europa


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

De trein is vaak niet het eerste vervoersmiddel dat bij je opkomt als je een reis plant met kinderen. Toch heeft de trein tal van voordelen én zijn er enkele prachtige ritten binnen Europa om met het hele gezin van te genieten. Ontdek ze hier!

Als je met de trein reist, kan je je volledig concentreren op je gezin. Vaak kan je een tafeltje voor 4 personen reserveren of zelfs een slaapcoupé op een nachttrein. Je hebt meer beenruimte dan in een vliegtuig en kan rondlopen, eten of naar het toilet gaan wanneer je maar wil. Ook is de kans een stuk kleiner dat je kind wagenziek wordt. Je kan samen spelletjes spelen, een boek lezen en bij sommige spoorwegmaatschappijen is er zelfs entertainment aan boord.

  1. De West Highland Line in Schotland

Deze spoorlijn loopt langs de westkust van Schotland te vertrekken vanuit Glasgow. Je kan naar Oban reizen in ongeveer 4 uur of naar Mallaig in 5,5 uur. We raden de laatste optie aan omdat je dan Fort William passeert en met de trein door de prachtige en ongerepte Schotse hooglanden rijdt. Laat je kinderen zich verwonderen door de adembenemende uitzichten die je nergens anders tegenkomt. Fans van Harry Potter herkennen misschien ook het iconische viaduct waarover de trein zich een weg baant.

  1. De Bernina Express van Zwitserland naar Italië

De Bernina Express vertrekt vanuit de historische stad Chur in Zwitserland en brengt je helemaal tot in Tirano in Italië. De totale rit duurt 4 uur waarin je door het hooggebergte, langs bergmeren en over het Landwasserviaduct en door de Berninapas rijdt.

Ook kan je perfect rondreizen door Zwitserland met de trein. De dubbeldekkertreinen van de Schweizerische Bundesbahnen (SBB) zijn namelijk ideaal voor een reis met kinderen. Je vindt er namelijk rijtuigen met een ‘Ticki Park’ of een speeltuin waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven. De gezinsrijtuigen hebben bovendien extra veel plaats voor de bagage van het hele gezin en de kinderwagen.

Wil je ook Italië nog verder verkennen? Trenitalia, de nationale spoorwegmaatschappij van Italië, biedt tal van vlotte verbindingen tussen de vele cultuursteden. Kinderen zijn dol op de leuke Frecciarossa-rijtuigen van Trenitalia. Bovendien mogen kinderen tot veertien jaar onder begeleiding van minstens één volwassene gratis reizen op tal van ritten, ook in Frecciarossa-rijtuigen en veel andere intercity’s. Aan boord kunnen ze spelletjes spelen in het eigen kinderblad Frecciajunior.

  1. De Flåmsbana-route in Noorwegen

In Noorwegen is de Flåmsbana in het zuidwesten van het land absoluut de moeite. De trein brengt je van Myrdal naar Flåmen midden tussen de schitterende natuurpracht en de bergen. De rit is slechts 20 kilometer lang, maar je overbrugt wel een hoogteverschil van maar liefst 900 meter.

  1. Naar de Bodensee vanuit Parijs of Straatsburg

Deze reis maak je in alle comfort aan boord van een trein van de Deutsche Bahn (DB) naar het Alpenmeer de Bodensee. Het uitgestrekte meer is de ideale vakantiebestemming voor gezinnen met tal van activiteiten voor alle leeftijden langs het water. De ICE-treinen hebben speciale coupés waar kinderen vanaf 3 jaar samen kunnen spelen of aan activiteiten kunnen deelnemen. Het kinderprogramma tijdens de reis is gratis en ondertussen kan jij wat genieten van tijd voor jezelf of voor je partner.

Je kan ook verderreizen naar Oostenrijk met zijn goede treinverbindingen. Aan boord van de Railjet-treinen van de nationale spoorwegen vind je tal van spelletjes en een kinderbioscoop in bepaalde coupés. Ook hier is er in de gezinsrijtuigen ruimte voorzien voor buggy’s, zijn er kindertoiletten en cabines voor het verwisselen van luiers. Deze spoorwegmaatschappij heeft trouwens haar eigen kindermascotte Timi Taurus.

Hoe reis ik met de trein in Europa?

Binnen Europa kan je gebruikmaken van de verschillende passen van Interrail om meerdere bestemmingen of haltes aan te doen. Een Interrailpass is gratis voor maximaal 2 kinderen tot en met 11 jaar als ze meereizen met een volwassene met een Interrailpass. Al moet je in bepaalde landen of voor bepaalde ritten wel nog reserveringskosten betalen. Landen zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland hebben geen of lage reserveringskosten.

Klaar om je te wagen aan een treinreis met de kinderen? Voorzie altijd genoeg eten, drinken en spelletjes voor onderweg zodat niemand zich hoeft te vervelen en jij zelf ook wat kan genieten!