Coverfoto 2 (18)
favorieten
Reizen met een baby

Op avontuur met kleine kinderen: zo doen Valerie en Tim het


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Durven jullie het avontuur op te zoeken met kleine kinderen? Valerie en Tim twijfelden niet en leven ondertussen al 12 jaar als echte ‘nomads’, ook na de komst van hun kinderen Fenna (6) en Ziggy (2). Nu settelen ze in Zweden, maar het avontuur blijft.

“Onze hele levensstijl is avontuurlijk, ook voor de kinderen. Zij hebben bijvoorbeeld nog nooit op een vaste plek in een huis gewoond. Zelfs tijdens de hele coronapandemie bleven we reizen, al was dat helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. We hebben heel lang het seizoensleven gedaan, waarbij we in de winter gaan skiën en snowboarden en in de zomer gaan surfen”, vertelt Valerie. “Na de komst van Fenna kochten we een oude Amerikaanse schoolbus en knapten we die helemaal op tot een hostel op wielen. Daarmee hebben we zo’n 4 jaar doorheen Europa gereisd terwijl we gasten ontvingen. Sinds ongeveer 2 jaar hebben we de bus ingeruild voor een camper.”

“De camper voelt voor ons heel natuurlijk. Je zit wel altijd dicht op elkaar, maar wij kennen niets anders. Ik vind dat iets heel moois. Voor de kinderen is het ook de ideale manier om te reizen, je hebt je hele huis mee dus ze kunnen in bed als ze willen, je hebt altijd een wc en een douche in de buurt en als ouder heb je je eigen ruimte vooraan in de camper. Lange ritten zijn ook veel fijner met een camper dan met een auto, het is echt luxe op wielen. We hebben zo al veel gezien in Europa, van Noorwegen tot Zuid-Portugal. Wie het graag eens wil uitproberen, raad ik aan om eens te kijken op Goboony, dat is een website waar je allerlei soorten campers kan huren bij particulieren. Verder is de app Park4Night heel handig. Daar vind je parkingspots voor campers of campings in heel Europa. Scandinavië is ook echt een aanrader met een camper omdat je daar bijna overal mag parkeren. Ga je bovendien samen met een andere gezin, dan hebben de kinderen steeds vriendjes om mee te spelen.”

Hiken met kinderen

“Met kleine kinderen kan je zeker avontuurlijk reizen maken, maar het vraagt meer aanpassingen. Wij gaan regelmatig hiken, skiën en snowboarden met Fenna en Ziggy. Enkel surfen doen we momenteel nog niet omdat de kinderen nog niet kunnen zwemmen. Hiken in de bergen kan perfect, maar je moet uiteraard het tempo aan hen aanpassen. In principe kan een kind zijn leeftijd in kilometers wandelen, al hangt dat van de situatie af. Fenna heeft al meer kilometers gedaan, maar dan nemen we heel veel pauze’s. Toen ik zwanger was van Ziggy droeg Tim Fenna tijdens het wandelen, maar dan zit je natuurlijk ook nog met de rugzak die mee moet. Gelukkig hebben we Fenna en Ziggy nooit samen moeten dragen dankzij het leeftijdsverschil van 4 jaar.”

“Om te hiken met jonge kinderen, zorg je dat er een leuk doel is. Een kind wandelt niet om te wandelen of om zijn hoofd leeg te maken, dus moeten ze een doel hebben. Zo hebben we net een hike van 4 kilometer gedaan in de bergen naar een klein wafelhuisje. Als je dan zegt dat we een wafel gaan eten, zijn ze helemaal mee. Of bijvoorbeeld ergens een kampvuur maken, geocachen of schatten gaan zoeken. Neem ook altijd snacks mee voor onderweg, dat maakt de wandeling meteen een stuk leuker!”

Settelen in Zweden

“Een van onze mooiste reisbestemmingen is het noorden van Noorwegen, al settelen we nu in Zweden. Het is overal mooi en aan elke plek vinden we wel iets tofs. We proberen niet teveel te plannen en zoveel mogelijk ons gevoel te volgen. Als het leuk is, blijven we en anders trekken we verder. Fenna en Ziggy zijn het gewend om nieuwe plekken te ontdekken en mensen te ontmoeten. Fenna is ondertussen wel op een leeftijd gekomen waarop ze gehecht raakt aan vrienden en ze was verdrietig dat ze België weer moest verlaten. Maar ze maakt snel vrienden en is supersociaal, dus ik heb er vertrouwen in dat ze zich hier zal aanpassen op school in Zweden.”