Mal de transport 1
favorieten
Reizen met een baby

Wat als je baby wagenziek is?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Je kent het misschien: zodra je met je baby in de wagen stapt, wordt hij of zij ziek. Wagenziekte ontstaat door een conflict tussen het binnenoor, dat geen beweging waarneemt, en de ogen, die een bewegend landschap zien. Geen zin in onaangename taferelen met de vakantie in het verschiet? Geen zorgen, er zijn oplossingen!

’s Ochtends een lichte maaltijd

Voor het vertrek vermijd je best alles wat vet is en niet gemakkelijk verteert. ’s Ochtends geef je dus bij voorkeur fruit, zoals appels, en water. Vette voedingsmiddelen zoals boter of kaas zijn moeilijk te verteren. Met licht verteerbaar voedsel verklein je dus het risico op een zware maag. Beperk ook de hoeveelheid melk die je je baby geeft. Plan onderweg ook niets te zwaar: geraspte worteltjes of wat ham bij de lunch: maak het zo eenvoudig mogelijk! Water met een beetje grenadine zorgt ervoor dat je kind genoeg energie heeft tijdens de reis. Eens op bestemming, maakt je kleintje dit goed bij de volgende maaltijd!

Ontspan!

Bang dat je kleintje ziek wordt? Haal dan diep adem: zo vermijd je dat jouw stress overzet naar je kindje. Stress kan namelijk leiden tot het ontstaan van wagenziekte. Reis dus met een positieve houding, praat over de vakantie die eraan komt en leid de aandacht af. Vraag dus niet om de 5 minuten "Ben je in orde?"

‘s Nachts vertrekken

Laat in de nacht of heel vroeg in de ochtend vertrekken, kan wagenziekte vermijden: je kindje kan dan slapen en dit zal voorkomen dat 1) het ziek is 2) het zich verveelt. Twee vliegen in een klap! Zorg er echter voor dat je kleintje de dagen voor vertrek in een goed ritme zit: wie moe is, heeft meer kans om wagenziek te worden.

Goede gewoontes in de wagen

Spaar je kindje en rijd rustig: begin niet te schokken of bruusk te remmen en neem je bochten zachtjes. Kies ook voor de hoofdwegen, op kleine wegen is de kans op kronkelende straten groter. Je kan ook proberen het hoofd van je kindje vast te zetten met een speciaal reiskussen.

Verlucht de auto regelmatig en ban alle parfum of sterke geuren zoals verfrissende ‘dennenbomen’. Ook geluid en visuele impulsen helpen niet... Geen boeken of radio dus! Neem regelmatig een pauze om wat frisse lucht te krijgen en hou een washandje bij de hand (bijvoorbeeld in de frigobox) om je kleintje te verfrissen.

Natuurlijke en homeopathische oplossingen voor wagenziekte

Er bestaan homeopathische tabletten die onder de tong smelten en wagenziekte bestrijden. Geef de dag voor vertrek 3 tabletten, verspreid over de dag, en herhaal dit op de dag van de reis. Ook wanneer er symptomen verschijnen die wijzen op wagenziekte, kan je een tablet geven. Ze lossen op in water: praktisch voor kindjes onder de 3 jaar!

Wees in elk geval geduldig: wagenziekte start rond de leeftijd van 2 jaar maar neemt later af en verdwijnt over het algemeen wanneer kinderen een jaar of 12 zijn.