Les animaux
favorieten
Baby thuis beschermen tegen ongelukken

Huisdieren


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Heb je een huisdier? Dat zal je kleintje geweldig vinden. Kinderen kunnen zich echt vermaken met dieren, enkel al door ernaar te kijken, en later door ermee te spelen. 

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

Echte vrienden

Als ze wat ouder zijn, worden huisdieren vaak echte vriendjes, aan wie ze al hun geheimen kunnen vertellen. Natuurlijk is het wel belangrijk om enkele voorzorgen te nemen. Het is bijvoorbeeld niet omdat je hond naar jou luistert, dat hij automatisch ook je kind als ‘baasje’ zal aanvaarden. Bovendien zitten kinderen en dieren op gelijke hoogte, zodat de rangorde al eens in het gedrang kan komen. Om die goed te zetten, moet je zowel je huisdier als je kleintje gaan opvoeden.

Honden

Maak je hond meteen duidelijk dat je baby hoger staat in rangorde dan hij. Dat doe je bijvoorbeeld door je hond nooit eerder dan je kindje te laten eten, altijd pas achteraf. Als je kleintje iets groter wordt, kun je hem je hond laten voeren. Laat je kindje eerst een commando aan de hond geven, zoals ‘zit’. Luistert de hond, dan mag je kindje hem z’n eten geven. Luisterde hij niet, zet het eten dan weg en probeer het binnen een paar minuten opnieuw.

Hou ook rekening met de psychologie van je hond. Misschien vind je het bijvoorbeeld niet netjes als hij in je baby’s gezichtje likt. Hem daarvoor straffen is echter geen goed idee: je hond wilde alleen maar z’n vriendschap voor je kind tonen. Straf je hem, dan zeg je eigenlijk zoveel als: "Het is stout om lief te zijn voor de baby". Het omgekeerde is ook nodig : leer je kleintje om respect te hebben voor je hond. Leg hem uit dat hij het dier bijvoorbeeld niet mag storen als hij aan het eten is of slaapt in z’n mandje, en dat hij pijn voelt wanneer je aan z’n staart zou trekken.

Katten

Een kat is moeilijker op te voeden dan een hond. In dit geval zul je dus vooral je kindje enkele omgangsregels moeten uitleggen: de kat geen pijn doen, niet aan de oortjes of staart trekken, haar met rust laten als ze eet of slaapt ... Let er ook op dat de kat niet alleen achterblijft in de ruimte waar je baby slaapt. Ze zou bij hem in de wieg of het bedje kunnen springen en hem zo verstikken.

Een handige manier om dat af te leren is om, best al voor de geboorte van je kindje, een opgeblazen ballon in de wieg te leggen. Als de kat erbij springt, zal de ballon ontploffen door haar klauwen. Daarvan zal ze zo hard schrikken, dat ze een afkeer krijgt van de wieg en volgende keer een andere slaapplaats zal opzoeken.

Opgelet

Hoe goed je kind en je huisdier het ook met elkaar kunnen vinden, laat ze nooit alleen. Je weet immers nooit helemaal zeker hoe een dier zal reageren wanneer het kind hem (onbewust) pijn doet. 

Huisdieren kunnen ook dragers zijn van parasieten zoals vlooien of wormen. Die kunnen ziekten overdragen op je baby. Voorkom dat door je dier regelmatig te ontwormen en preventief te behandelen tegen vlooien. Bij je dierenarts of in de apotheek zijn daarvoor diverse producten te verkrijgen.