540 image 2
favorieten
Baby's kleine en grote pijn

De ogen van baby reinigen


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Waarom oogkompressen gebruiken bij de baby?

De korstjes bestaan uit een mengsel van slijm, een kleverige stof van de tranen, stof en dode cellen.Gedurende de dag, knipperen de baby’s met hun ogen en ontdoen ze hun ogen van afscheiding. Aan de andere kant, gedurende de nacht, rusten hun ogen en daalt de lichaamstemperatuur. Ook verhard de gele stof en vormen ze korsten in de hoek van de ogen waardoor ze vol zitten bij het ontwaken. Anderzijds, bij ongeveer 10-20% van de baby’s, is er een kleine passage tussen het oog en de neus, het nasolacrimale kanaal genoemd, die nog niet helemaal ontwikkeld is. Daardoor evacueert het slijm moeilijker waardoor de overvloed aan kleine korsten.
Deze korstjes moeten worden verwijderd om eventuele complicaties te vermijden. Een doeltreffende en hygiënische methode is het gebruik van steriele oogkompressen.

Hoe de ogen van een baby reinigen?

Volgens de specialisten, moet het vermeden worden om dit met speeksel te doen. Het speeksel bevat ongeveer tien miljard kiemen, deze kan virussen bevatten zonder dat er een symptoom zichtbaar is. Een vuil oog, een verstopt oog, of een oog dat in aanraking gekomen is met speeksel, kan het infectierisico verhogen, conjunctivitis bijvoorbeeld. Het is dus afgeraden om de ogen van een baby te reinigen met speeksel. De oplossing: Kamillosan Ofta. Als de korsten rond het oog moeilijk te verwijden zijn, bestaan er kompressen speciaal ontwikkeld hiervoor. Het is ook aangeraden om voor elk oog een ander kompres te gebruiken en van binnen naar buiten te werken.