favorieten
Baby's kleine en grote pijn

Kwaaltjes behandelen met homeopathie en natuurlijke producten


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 16/08/2023

Is je baby ziek? Indien de symptomen licht zijn, kan je baby verlichten met verschillende homeopathie. We hebben opgesomd welke homepotaische middeltjes het efficientst werken voor de meest voorkomende pijntjes bij jonge kinderen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat is homeopathie?

Homeopathie is gebaseerd op het principe dat wat een ziekte veroorzaakt, ook als geneesmiddel kan worden gebruikt. Het lichaam wordt dan gestimuleerd om zichzelf te genezen. Homeopathische behandelingen bestaan uit minerale, dierlijke en plantaardige producten die in zeer kleine doses verdund worden in een oplosmiddel.

Homeopathie is vaak omstreden wat betreft haar doeltreffendheid. Toch zijn homeopathische geneesmiddelen geschikt voor kinderen omdat ze zachter zijn dan conventionele geneesmiddelen en gebaseerd zijn op natuurlijke producten. Voor een behandeling die perfect op je baby is afgestemd, raadpleeg je steeds een kinderarts of een arts gespecialiseerd in homeopathie.

Naast homeopathie zijn er een groot aantal natuurlijke producten zoals kruiden, kruidenthee, plantaardige oliën en voedingsmiddelen die interessant zijn voor de behandeling van kinderen.

Je baby heeft buikpijn: wat kan je doen?

Wat kan je doen als je baby spijsverteringsproblemen heeft? Het is niet altijd gemakkelijk om te weten of het koliek, reflux, intolerantie of gastro-enteritis is. Je kan het best je kinderarts raadplegen om de oorzaak van de pijn vast te stellen, vooral in het geval van braken of ernstige diarree.

Verder kan je ook volgende zaken proberen:

  • Masseer het buikje van je baby zachtjes met de klok mee. Of houd je baby in je arm en laat zijn buikje op je onderarm rusten. Je baby rechtop zetten kan ook helpen.
  • Kijk of je het probleem kan verhelpen met andere voeding. Als je borstvoeding geeft, kan het misschien aan je eigen voeding liggen, bijvoorbeeld bij zuivelproducten. Of misschien heb je een nieuw voedingsmiddel geïntroduceerd bij je kindje zoals zuigelingenmelk of ben je gestart met diversifiëring van de voeding?
  • Een lauwe warmwaterkruik op de buik kan soms de pijn verlichten.
  • Bij diarree of spijsverteringsproblemen is het raadzaam om probiotica te geven. Dat zijn micro-organismen die de darmflora in evenwicht brengen en de spijsvertering verbeteren.
  • Heeft je baby last van constipatie? Als je baby al een paar dagen geen stoelgang heeft gehad, is het soms raadzaam een glycerinezetpil toe te dienen. Nux vomica is bijvoorbeeld een homeopathische behandeling in dit geval.
  • Verschillende homeopathische behandelingen kunnen helpen bij het verzachten van ongemak: Lycopodium als je baby last heeft van winderigheid of Colocynthis 9 CH, Cuprum metallicum 5 CH, Magnésia carbonica 5 CH en Cuprum metallicum 5 CH bij kolieken.

Een verkoudheid bij baby's op natuurlijke wijze behandelen

Elke ouder met kinderen die naar de crèche gaan, kent deze situatie: je baby komt thuis van de crèche met een loopneus of een hoestbui. Om de symptomen te verlichten, is een zoutoplossing je beste bondgenoot. Je kan de zoutoplossing in de neusgaten toedienen bij je baby om de neusholten vrij te maken. Je kan de zoutoplossing echter ook met een kompres aanbrengen om neus en ogen schoon te maken en je kan het zelfs met een spuitbus of een luchtbevochtiger verstuiven om de luchtwegen vrij te maken.

De website Parents.fr heeft een aantal homeopathische behandelingen voor verkoudheid op een rijtje gezet:

  • "Als het snot helder is en de bovenlip irriteert: Allium Cepa 7 CH.
  • Als het snot geel/groen wordt: Hydrastis canadensis 7 CH.
  • Als de neus 's nachts verstopt is en het snot overdag helder is: Nux Vomica 7 CH vier maal per dag”.

Moedermelk heeft ook deugden die je kan gebruiken om verschillende kwalen te behandelen. Een druppel moedermelk in elk neusgat voorkomt bijvoorbeeld het uitdrogen van de neusslijmvliezen.

Het is raadzaam een arts te raadplegen als een zuigeling jonger dan drie maanden koorts heeft, als de koorts hoger wordt dan 39°C, als het gedrag van de zuigeling ongewoon is, als er andere spijsverteringssymptomen zijn of als de toestand van de zuigeling verergert of lang aanhoudt.

De geïrriteerde babyhuid hydrateren

Eczeem, irritatie, roodheid ... Wat kan je doen tegen huidirritatie of uitslag? Zeker als de geïrriteerde huid op een plaats zit die je kind in zijn mond zou kunnen steken, zoals zijn handjes, is het belangrijk om de irritatie goed te verzorgen.

Als je borstvoeding geeft, raadt het verplegend personeel op de kraamafdeling vaak moedermelk aan tegen huidirritaties. Enkele druppels melk op de geïrriteerde huid hebben een heilzame werking. Het zou ontstekingsremmend werken en de droge huid hydrateren.

Om de huid van je baby te hydrateren, kan je ook enkele druppels plantaardige olie (zonnebloem, olijf, jojoba, enz.) aan het badje van je kind toevoegen. Deze oliën kan je ook gebruiken om je kind mee te masseren, waardoor de huid intenser wordt gehydrateerd.

Voor milde uitslag op de billetjes kan je rauwe sheaboter gebruiken in plaats van klassieke crèmes. Ook Liniment (vooral als het zelfgemaakt is) heeft vochtinbrengende eigenschappen en wordt aanbevolen voor luieruitslag.

Als de problemen blijven aanhouden, aarzel dan niet om je arts te raadplegen voor een meer specifieke behandeling, homeopathisch of niet.

Een natuurlijke behandeling voor conjunctivitis

Heeft je kind rode, tranende ogen? Dat kan bindvliesontsteking of conjunctivitis zijn. Het eerste wat je in dit geval kan doen, is de ogen schoonmaken met een zoutoplossing op een steriel kompres. Je kan ook een druppel zoutoplossing voorzichtig direct in de oogjes doen.

Moedermelk heeft bovendien ook antibacteriële eigenschappen, dus je kan de ogen van je kind zelfs voorzichtig schoonmaken met een druppeltje moedermelk op een steriel kompres. Een bekende truc uit grootmoeders huishoudboekje is om de ontstoken ogen schoon te maken met een kompres gedrenkt in kamillethee. Voor een homeopathische behandeling worden Euphrasia D4 en Apis mellifica D4 vaak aanbevolen.

Is de oogafscheiding van je kindje geel van kleur? Of lijkt het niet te verbeteren na twee of drie dagen? Wacht dan zeker niet te lang met het raadplegen van een arts!

Homeopathie voor een blauwe plek of buil: Arnica

Als je kind aan het spelen is, kan hij of zij zich ergens aan stoten. Hoe kun je de pijn van verwondingen zoals blauwe plekken of builen verlichten? Arnica Montana is een bekende homeopathische behandeling met pijnstillende, ontstekingsremmende, bloedstollende en ontspannende eigenschappen. Je kan het gebruiken bij bulten of op insectenbeten, maar let wel op de aanbevolen leeftijd, die is namelijk afhankelijk van het soort Arnica dat je koopt.