favorieten
Baby spelletjes

Boekjes voor je baby


Geschreven op 12/08/2022 door Sylke Thas,
Gewijzigd op 26/09/2023

Kindjes die van bij hun geboorte worden aangemoedigd om te spelen met boekjes, raken vertrouwd met boekentaal en zullen later sneller en vlotter lezen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

In de wereld van kinderliteratuur zijn boekjes voor baby's een essentieel onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Deze vroege introductie tot de wereld van woorden en beelden kan een blijvende impact hebben op de ontwikkeling van een kind. In dit artikel duiken we dieper in de verschillende soorten babyboekjes, het belang van voorlezen, en delen we een top 8 van populaire babyboekjes.

Soorten babyboekjes

Babyboekjes zijn er in alle soorten en maten, elk ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van baby's op verschillende leeftijden.

 1. Stoffen Boekjes: Deze zijn ideaal voor de allerkleinsten. Ze zijn zacht, vaak wasbaar en perfect voor baby's die graag alles in hun mond stoppen.
 2. Badboekjes: Gemaakt van waterdicht materiaal, deze boekjes zijn geweldig voor speeltijd in het bad.
 3. Voelboekjes: Deze boekjes bevatten verschillende texturen om de tastzin van baby's te stimuleren.
 4. Geluidsboekjes: Voorzien van knoppen die geluiden of muziekjes maken, deze boekjes zijn geweldig voor auditieve stimulatie.
 5. Kartonnen Boekjes: Stevig en duurzaam, deze boekjes zijn perfect voor baby's die beginnen met het zelfstandig omslaan van pagina's.

Het belang van voorlezen aan baby's

Voorlezen aan baby's is een activiteit die verder gaat dan alleen entertainment. Het heeft tal van voordelen die bijdragen aan de algehele ontwikkeling van het kind. Ten eerste bevordert het de taalontwikkeling. Door regelmatig voor te lezen, worden baby's blootgesteld aan nieuwe woorden en zinsstructuren, wat hun woordenschat vergroot. Bovendien helpt het ritme van de taal bij het ontwikkelen van luistervaardigheden en concentratie.

Daarnaast versterkt voorlezen de band tussen ouder en kind. Het is een moment van intimiteit en geborgenheid, waarbij het kind de stem van de ouder hoort en zich veilig en geliefd voelt. Bovendien introduceert het baby's in de wereld van verhalen, stimuleert het hun verbeeldingskracht en legt het de basis voor een levenslange liefde voor boeken.

Onze top 8 babyboekjes

Of je nu op zoek bent naar een cadeau voor een babyshower of je eigen collectie wilt uitbreiden, hier is een lijst van acht populaire babyboekjes die zowel in Vlaanderen als Wallonië geliefd zijn:

 • "Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft" door Werner Holzwarth
 • "Rupsje Nooitgenoeg" door Eric Carle
 • "Waar is Dribbel?" door Eric Hill
 • "Kiekeboe! Wie is daar?" door Fiona Watt
 • "Nijntje aan zee" door Dick Bruna
 • "Het grote dierenverhalenboek" door diverse auteurs
 • "Gonnie & vriendjes" door Olivier Dunrea
 • "Kikker is Kikker" door Max Velthuijs

Boekjes voor baby's zijn meer dan alleen kleurrijke plaatjes en eenvoudige verhalen. Ze zijn een instrument voor leren, binding en groei. Door te investeren in een gevarieerde collectie boekjes en regelmatig voor te lezen, geef je je baby een voorsprong op het gebied van taal, empathie en cognitieve vaardigheden. Dus de volgende keer dat je een boekje oppakt, onthoud dan de magie die je in handen hebt en de impact die het kan hebben op het leven van een kind.