21 mois arreter les couches, 10 erreurs 1
favorieten
Potty training

Zindelijkheidstraining : 7 te vermijden fouten


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Een zindelijke peuter, geen pampers en geurende vuilnisbakken, … De droom van elke ouder! Maar let op dat je niet te snel gaat en het tegenovergestelde effect creëert. Je kindje kan namelijk blokkeren en het lastig krijgen om zindelijk te worden. Hier zijn enkele zaken die absoluut te vermijden zijn!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

1. Te vroeg beginnen

Er zijn kinderen die rond hun tweede jaar in een potje kunnen plassen of zich snel ergeren aan het gevoel van een natte luier. Maar misschien is jouw kleintje daar helemaal niet bij! Je wacht best tot je kind zelf het signaal geeft klaar te zijn voor de zindelijkheidstraining.

2. Je kindje forceren

  • Door de potjestijd op een vast moment in te lassen.
  • Door hem of haar te lang op het potje te laten zitten.
  • Door te vertellen dat kindjes pas groot zijn als ze op het potje plassen.

Door deze houding zal je kindje ontmoedigd raken. Plassen is een natuurlijke behoefte, plas ophouden heeft niets te maken met groot zijn maar met het ontwikkelen van een bepaald vermogen. Fysiologisch is het voor een bepaalde leeftijd namelijk onmogelijk om de sluitspieren onder controle te krijgen. Deze leeftijd varieert van kind tot kind. Luister dus naar je kindje.

3. Je kindje straffen bij een ongelukje

Zindelijk worden kan enkele dagen... of weken duren. Het hangt af van je kindje. Op tijd bij het potje raken is niet evident. Een peuter kan zich ook ongemakkelijk voelen als hij of zij in de broek doet. Straffen kan je kindje dan volledig blokkeren. Stel je peuter dus gerust en zeg dat het kan gebeuren.

4. Starten op een slecht moment

Verhuizen, de komst van een broertje of zusje, … : allemaal momenten waarop je de zindelijkheidstraining best nog even uitstelt! Wacht ook even als je kind middenin een andere fase zit waarin hij of zij veel bijleert: één ding tegelijk!

5. Een ‘big deal’ maken van het potje

Hoe uitzonderlijker je het succes met het potje maakt, hoe meer druk je kind zal voelen om je niet teleur te stellen! Neem dus een stapje terug en geef zindelijkheidstraining de plaats die het verdient: een normaal onderdeel van het leven van uw kind. Je kindje feliciteren mag, maar overdrijf er niet mee.

6. Het potje in het midden van je huis zetten

Een potje moet toegankelijk zijn, zodat je kind er alleen en snel kan geraken. Maar dat is geen reden om het in het midden van je huis te zetten! Plassen in een potje is een grote stap, het voor iedereen doen is niet echt bemoedigend. Zet het potje dus in het toilet of in de badkamer.

7. Snel opgeven

Als je kindje niet klaar is voor zindelijkheidstraining, kan jij hier niets aan veranderen en je kindje ook niet. Gebeuren er dagelijks enkele ongelukjes en evolueert dit niet? Laat het dan even los. Binnen 2 weken, een paar maanden of een half jaar volgt het juiste moment wel! Enkel je kindje zelf kan beslissen wanneer dat is.

Vergeet dus niet: in de stap naar zindelijkheid neemt jouw kindje de leiding!