favorieten
Baby's bad

Hoe geef ik mijn baby een badje?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

De eerste keer dat je je baby een badje geeft gebeurt meestal onder begeleiding van een vroedvrouw. Zij toont je hoe het moet en geeft je de nodige tips en tricks. Thuis kan het handig zijn om alles nog eens op te frissen. Lees hieronder na hoe je je baby een bad geeft.

 1. Kies een bad

De meeste ouders kiezen voor een klassiek babybad op een staander, maar er bestaat ook een bademmer. Deze doorzichtige emmer zou bij baby’s het gevoel van in de baarmoeder oproepen waardoor ze rustiger zouden zijn. Welk soort bad je ook kiest, er is geen foute keuze zolang jij je er goed bij voelt. Vermijd de eerste maanden echter een badzitje dat je in een gewoon bad kan plaatsen. Gebruik dat pas wanneer je baby zelfstandig kan zitten.

 1. Controleer de temperatuur van het badwater

Het is erg belangrijk dat de temperatuur van het badwater correct is, namelijk 37°C. Je wil niet dat zoon- of dochterlief zich verbrandt of onderkoeld raakt. Vul het bad eerst met koud of lauw water en voeg dan warm water toe. Meng het water goed zodat de temperatuur overal dezelfde is. Een badthermometer is geen overbodige luxe: je bent dan zeker dat de temperatuur perfect is. Heb je dat niet, dan kan je met je elleboog voelen of het water oké is, die plek is immers veel gevoeliger dan je handen. Voeg gerust wat badolie toe aan het water, dat is goed voor de huid.

 1. Leg alles klaar

Voor je aan het badritueel begint, leg je alles wat je nodig hebt klaar. Zo vermijd je dat je nog snel iets moet nemen of halen uit een andere ruimte. Zorg dus dat je alles bij de hand hebt.

Wat moet je zeker voorzien?

 • Het was- of verzorgingskussen
 • Een handdoek, liefst met een kap
 • Thermometer voor in bad
 • Zeepvrije wasgel en/of olie
 • Een verse luier
 • Schone kleertjes
 1. Was je baby

  1. Leg je baby op het waskussen en kleed hem uit tot op de luier.
  2. Was hem zachtjes met een washandje. Vergeet zeker de huidplooien niet, vaak hoopt er vuil op in de nekplooien, knieholtes, onder de oksels en tussen de teentjes. Je hoeft niet elke keer met zeepvrije wasgel te wassen, vaak is water voldoende. Zeep gebruik je beter niet.
  3. Doe de luier uit en was de luierzone.
  4. Neem je baby op en leg hem in bad. Laat de nek rusten op de binnenkant van je elleboog en hou met je hand het verste armpje vast. Met je andere hand kan je dan rustig wat water nemen en over het buikje, de schouders en het hoofd gieten.
  5. Een bad hoeft niet lang te duren. Het water koelt immers snel af. Haal je baby uit het water en wikkel hem snel in een handdoek waarbij je ook het hoofdje bedekt. Vergeet zeker niet alle plooien goed te drogen om irritatie te voorkomen. Een tetradoek kan hierbij handig zijn.
  6. Je kan het badmoment afsluiten met een massage waarbij je je baby insmeert met bodylotion.

Verlies je baby nooit uit het oog

Hou je ogen altijd op je baby en laat hem nooit alleen in bad. 2 centimeter water is al voldoende om te kunnen verdrinken. Laat die deurbel of die gsm dus maar rinkelen en geniet van het heerlijke ouder-kindmoment.