Comment laver
favorieten
Baby's bad

Hoe moet ik mijn baby wassen?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 28/03/2024

Als nieuwe ouder is het belangrijk om te weten hoe je de dagelijkse verzorging van je baby kunt aanpakken. Van het schoonhouden van oortjes en neus tot het wassen van haartjes en nageltjes knippen, deze gids biedt praktische tips voor een effectieve en veilige verzorging. Ontdek hoe je met vertrouwen de behoeften van je kleintje kunt vervullen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

De oortjes en de neus

Die hoef je niet elke dag schoon te maken. Maak zijn neusje enkel schoon indien je snottebellen ziet. Als zijn neusje verstopt is, gebruik dan een fysiologisch serum. Voor de oortjes : verwijder alleen het oorsmeer dat zich aan het oppervlak bevindt. Het dieper binnengaan van het oor is strikt verboden vermits er zich op die manier proppen oorsmeer kunnen vormen.

De haartjes

Een baby zweet en dat kan zorgen voor korstjes op zijn hoofdhuid. Het is dus goed om zijn haartjes regelmatig te wassen, weliswaar met een zachte shampoo die niet in de oogjes prikt. Laat je niet afschrikken door de fontanel. De huid die haar bedekt is immers stevig genoeg. Om zijn hoofdje te spoelen is het aangeraden om het water zachtjes uit een fles te laten lopen, dat is minder bruusk dan een douchestraal. Je kan ook gewoon een washandje gebruiken. Op jonge leeftijd kan je je kindje al aanleren om de achterkant van zijn hoofdje en zijn oortjes in het water te leggen door met je ene hand zijn nek en met je andere hand zijn billetjes te ondersteunen terwijl je hem in het water laat glijden. Als hij huilt, is dat eerder van de verrassing. Reageer dus met kalmte, stel hem gerust, praat tegen hem of neurie een liedje. Hij zal zich snel genoeg als een vis in het water voelen!

De navel

De verzorging van de navel varieert van het ene kind tot het andere. De huidige, algemene trend is om de navel niet meer te ontsmetten en 'proper' te maken maar vooral droog te houden

De nagels

Het is heel delicaat om ze te knippen, zelfs met een hele kleine schaar met ronde ijzers. Begin niet met de nagels van je baby te knippen voor hij minimum 10 dagen oud is, en enkel indien nodig. Kies een moment waar hij relaxed is, en indien je dit moment niet vindt, doe het wanneer je baby slaapt.

De geslachtsdelen

De geslachtsdelen was je overal, met water en zeep of met een veeg!