Couche 1
favorieten
Baby's luier

Hoe weet je of je baby klaar is voor zindelijkheidstraining ?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 12/08/2022

Je baby pushen om het potje te gebruiken, kan contraproductief werken. Maar wat is het juiste moment om te starten met zindelijkheidstraining? Luister en kijk hiervoor naar je kindje: hij of zij zal zelf het moment aangeven om te stoppen met luiers! Ontdek snel de tekenen die je hiervan bewust kunnen maken!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Je peuter kan zelf de trap op en af

Om te weten of je kind fysiek klaar is om te stoppen met luiers, moet je weten of het fysiologisch mogelijk is om dit te doen. Hoe kom je daar achter? Als je kind zonder hulp de trap kan nemen, zijn de sluitspieren onder controle en kan hij of zij zich inhouden door de spieren van het perineum aan te trekken.

Je peuter kan zelf een broek of pamper aan- en uitdoen

Zelf een broekje aan en uit kunnen doen is essentieel voor de potjestraining. Zelfs als je peuter soms nog hulp nodig heeft, moet hij of zij in staat zijn om een broekje naar beneden te trekken. Lukt het nog niet, wacht dan nog even.

De pamper blijft enkele uren droog

Een droge pamper is de belangrijkste voorwaarde om te starten met zindelijkheidstraining zonder dat er gegarandeerd een ongelukje volgt. Is de luier, meerdere keren na elkaar, droog wanneer hij/ zij wakker wordt? Bingo! Bedenk wel dat kinderen over het algemeen eerst overdag zindelijk zijn voor ze het ’s nachts ook kunnen. Maar er zijn uitzonderingen die de regel bevestigen: sommige kinderen zijn in één keer zindelijk, dag en nacht.

Je baby laat weten pipi/ kaka te moeten doen

Vanaf de leeftijd van een jaar tot anderhalf jaar, zal je baby zich bewust worden van een vuile luier.  De verbinding met de hersencentra komt tot stand: ontlasten is niet langer een reflex, maar een bewuste daad. Als je peuter je waarschuwt, door "plassen" of "kaka doen" te zeggen, voordat het gebeurt, is hij/ zij misschien klaar om naar het potje te gaan.

Je baby schaamt zich bij een vuile pamper

Je peuter wijst naar de pamper, zegt ‘pipi’ of ‘kaka’ en vraagt om hem te verversen

Je peuter krijgt interesse in het potje of toilet

Om naar het potje te leren gaan, moet je peuter weten waar het staat en, erg belangrijk, begrijpen dat iedereen naar het toilet gaat om zich te ontlasten. Intellectueel gezien moet je kindje dus in staat zijn om dat te kunnen begrijpen. Als je peuter je naar de wc-deur volgt of speelt dat de knuffels op het potje moeten, is de kans groot dat je mag starten met zindelijkheidstraining. Zet het potje ergens in het zicht, in een hoekje van de badkamer of op het toilet, weg van nieuwsgierige ogen. Laat je peuter plaatsnemen als het hem/ haar uitkomt, om te spelen of... misschien om zich te ontlasten!

Je peuter wil groot zijn

Na de leeftijd van 2 jaar gaan kinderen over het algemeen door een fase waarin ze onafhankelijker worden en hun wens uiten om groter te worden. Dit is het moment om een potje en leuke slipjes te gaan kopen. Het is een grote emotionele stap: je kindje voelt zich geen baby meer. Maar zich ontlasten in een potje of op het toilet betekent ook  dat hij/ zij beseft dat er uit stukje van zichzelf uit het lichaam is. Dat kan je peuter echt bang maken. Pak het positief aan, bijvoorbeeld door hem of haar te feliciteren, zo zal het geleidelijk aan lukken!

Je peuter imiteert je

Beetje bij beetje zal je peuter je willen imiteren en doen zoals mama en papa! Volgt hij of zij als je naar het toilet gaat? Bied het potje aan!

Er zijn geen andere grote gebeurtenissen of veranderingen gepland

Kinderen kunnen niet alle grote stappen tegelijk nemen. Als je dus gaat verhuizen, of als er net een nieuwe baby is, stel je de zindelijkheidstraining beter even uit en wacht je tot de dagelijkse rust is teruggekeerd.

Onze tips voor mama’s

  • Kies voor laagjes die gemakkelijk uit te doen zijn: dit voorkomt veel ongelukken
  • Neem buitenshuis steeds reservekledij mee
  • Zindelijkheidstraining kan lang duren: wees geduldig!
  • Als je baby weer luiers wil, geef dan niet toe. Dat geeft een slecht signaal. 
  • Moedig je peuter aan en wees trots als hij of zij in het potje plast!

Dus, is jouw kindje klaar voor het potje?