Couches lavables 1
favorieten
Baby's luier

Wasbare luiers : wat moet je weten?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Overweeg je om wasbare luiers te gebruiken voor je baby ? Dan denk je vast niet alleen aan de planeet, maar ook aan je baby’s billetjes én aan je portemonnee! Wasbare luiers zijn een economische en ecologische keuze. Het is echter vaak zoeken naar de beste manier om ze te gebruiken. Daarom geven we je graag een kort overzicht van wat je moeten weten voor je start. 

 

 

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Keuze uit verschillende modellen

All-in-One (AI1), All-in-Two of Snap-in-One (AI2 of SIO), pocketluier … er zijn verschillende wasbare luiers op de markt, afhankelijk van het comfort waar je naar op zoek bent. 

 • Een A1-luier bestaat uit één stuk. Deze luier is praktisch voor onderweg of als je kindje door iemand anders opgevangen wordt.
 • AI2 of SIO-luiers zijn absorberende luiers die gebruikt worden met een waterdicht broekje. Het broekje kan je verschillende keren gebruiken, de luiers reinig je als ze vuil zijn.
 • De pocketluier bestaat uit een waterdicht broekje met absorberende inleggers die je apart kan reinigen en je tussen de twee delen van het broekje schuift.
 • Er bestaan nog heel wat andere modellen. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt op basis van het comfort van jou en je baby.

Verschillende groottes

De meeste stoffen luiers komen in 2 maten en zijn er voor kindjes tot ongeveer 15 kilo. Sommige merken bieden nog meer maten aan, bij andere pas je de tussenmaten aan door verschillende drukknoopjes te gebruiken. 
De keuze voor een specifiek systeem hangt ook af van de kostprijs. Een herbruikbare luier zonder inlegger namelijk al snel 15 à 30 euro. Natuurlijk kan je ook tweedehandse luiers kopen, meteen een dubbel voordeel voor de planeet en je portemonnee!

Sluitsystemen

Er zijn twee soorten sluitingen voor wasbare luiers: velcro of drukknopen. Het voordeel van een velcro-sluiting is dat die echt voor een perfecte pasvorm zorgt en daardoor op een klassieke luier lijkt. Luiers met drukknopen groeien dan weer mee met je kind. Een combinatie van beide is eigenlijk ideaal!

Welk materiaal kiezen?

Katoen, bamboe, microvezel, … De materialen die gebruikt worden voor de inleggers zijn erg divers en hebben allemaal voor-en nadelen. Katoen absorbeert goed maar droogt heel traag. Bamboe is dan weer superzacht terwijl microvezel in een recordtijd droogt. Probeer verschillende soorten inleggers om te zien wat het beste werkt voor jou en je baby.

Lekken: een mythe !

Vaak worden wasbare luiers met lekken geassocieerd. Dat heeft verschillende oorzaken:

 • de pasvorm van de luier is niet aangepast aan je baby’s billetjes. Elk merk heeft andere luiers en … elke baby andere billen! Vermijd dus om in het begin te veel luiers aan te kopen en probeer eerst wat merken uit.
 • de luier is niet op tijd ververst (een wasbare luier moet je sneller vervangen dan een wegwerpluier). 
 • de luier is te nieuw of gewassen met te veel wasproduct. Een wasbare luier moet zo’n drie keer ingewassen worden om de absorptie te optimaliseren. Het kan ook zijn dat te veel waspoeder de stof verstopt heeft. Even wassen op 40 graden zonder wasmiddel, en je bent weer vertrokken !
 • de wasbare luier is niet correct aangetrokken. Check altijd nog snel of alle stukjes op hun plaats liggen!

Onderhoud

Wasbare luiers vergen enige organisatie. Je moet ze droog kunnen bewaren, al duurt dat laatste nooit echt lang. Om geen massa’s luiers te moeten aankopen, was je de luiers best om de 2 à 3 dagen. Als je langer wacht, bestaat het risico ook dat de geuren in de stof trekken. Was de luiers op 30 graden met wasmiddel zonder glycerine of wasverzachter. Je kan de geuren (die trouwens veel minder prominent zijn dan bij wegwerpluiers) neutraliseren door een doekje met een heel klein beetje etherische olie bij de was te doen. Opgelet: inleggers kunnen nadien in de droogkast, waterdichte broekjes niet!

Wasbare luiers voorbereiden

Eens alle onderdelen van de wasbare luier proper en droog zijn, kan je ze al voorbereiden voor gebruik. Dat lijkt alweer een extra taakje maar is snel gebeurd tussendoor. En je bespaart er tijd mee telkens je een luier ververst !

Wat mag je niet vergeten wanneer je start met wasbare luiers?

 • Billendoekjes, liefst herbruikbaar
 • Tea-tree etherische olie : ontgeurt en desinfecteert
 • Een opbergzak of -emmer voor vuile luiers
 • Absorberende boosters: hiermee pas je de absorptie van de wasbare luier aan, handig voor ’s nachts!
 • Wasbare spuugdoekjes of zelfgemaakt beddengoed zijn een leuke aanvulling op je duurzame baby-uitzet.

Heb je nog vragen ? Vraag dan advies in gespecialiseerde winkels of Facebook-groepen. Voor wasbare luiers is zowel professionele ondersteuning als advies van ervaringsdeskundigen erg nuttig!