bébé soleil
favorieten
Babyverzorging

Hoe bescherm je je baby tegen de zon?


Geschreven op 25/04/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 25/04/2023

De zon komt langzaam maar zeker opnieuw tevoorschijn. Tijd om met je gezin te genieten van het mooie weer! Maar je vraagt je misschien af hoe je de gevoelige huid van je baby beschermt tegen zonnestralen? Wij geven je graag enkele tips.

De babyhuid is bijzonder gevoelig voor zonnestralen. Een goede bescherming is dus essentieel om zonnebrand en een zonnesteek te voorkomen. Dat advies geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen, maar voor een baby is het nog extra belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Laat je baby uit de zon

De eerste oplossing is natuurlijk om baby zo weinig mogelijk bloot te stellen aan de zon, vooral als hij nog geen jaar oud is. Een zonnebrand op die leeftijd kan immers ernstige gevolgen hebben voor zijn kwetsbare huid.

Zet je kind dus altijd in de schaduw. Ook als je kind al wat ouder is, blijft het beter om blootstelling aan de zon tussen 12 en 16 uur te vermijden, vooral in de zomer. Dat zijn de uren waarop de zonnestralen het agressiefst zijn.

Zorg voor schaduw in de kinderwagen

Ook als je kind in de kinderwagen zit of ligt, is het belangrijk om hem te beschermen tegen de zon. Je kan accessoires overwegen zoals een parasol, zonnescherm of buggyvizier. Vergeet ook geen hoedje mee te nemen voor als je je kind uit de wagen haalt..

Heb je geen parasol of iets dergelijks ter beschikking, dan kan je ook een deken of tetradoek over de kinderwagen heen leggen (zoals op de foto hieronder), om te beschermen tegen direct zonlicht. Kies voor een lichte doek en houd er rekening mee dat het snel heel warm kan worden in de wagen. Het is dus altijd een oplossing voor een korte periode!

Bescherming tegen de zon op het strand of in het park

Wanneer je gaat picknicken of naar het strand trekt, gaat er niets boven een UV-werende tent om je kind vrij te laten bewegen en spelen. Je kan zo’n tent zelfs gewoon in de tuin gebruiken. Deze tenten zijn vaak opvouwbaar en gemakkelijk te vervoeren, ideaal dus voor op vakantie!

Als je kind al kan lopen, is het belangrijk om hem of haar voldoende te bedekken met loszittende kleding en een hoedje. Zo stel je de gevoelige huid niet bloot aan de zon bloot.

Je baby beschermen tegen de zon in het water

Als je met je baby in het water gaat, is het soms moeilijk om een schaduwrijk plekje te vinden. Gelukkig zijn er een paar handige accessoires om de babyhuid te beschermen. Allereerst is het dragen van een zonnehoedje een heel goed idee. Er bestaan UV-werende hoedjes die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in het water.Ten tweede kan je het bovenlichaam en de armen van je kind bedekken met behulp van een UV-werend shirt. Deze speciale T-shirts zijn ook heel praktisch om te voorkomen dat je kind het koud krijgt in het water.

Verder blijft ook in het water zonnecrème onmisbaar. Kies een merk dat geschikt is voor baby’s en kleine kinderen en kies voor de hoogste beschermingsfactor (50+). Vergeet niet je kind om de twee uur opnieuw in te smeren, én altijd opnieuw na het zwemmen.

De ogen van je kind beschermen

Het gezicht van je kind wordt de hele tijd blootgesteld aan de zonnestralen. Dat geldt ook voor hun ogen, vooral als je naar de zee, het zwembad of de bergen gaat. Zorg er dus voor dat je ook de ogen beschermt met een UV-filterende bril (bv. categorie 4).

Blijf goed gehydrateerd

Als de zon schijnt, is voldoende vocht opnemen essentieel. Neem dus altijd een fles water mee als je met je kinderen naar buiten gaat. Geeft je je baby nog borstvoeding? Aarzel dan niet om je baby iets vaker aan de borst te leggen, want zo blijft hij goed gehydrateerd.

Met deze tips heb je alle sleutels in handen om je kind te beschermen tegen de zonnestralen en zijn gevoelige huid te verzorgen. Maar vergeet vooral niet het beste te maken van deze mooie momenten!