favorieten
Babyverzorging

Kiezen van de juiste tandenborstel en tandpasta voor uw baby: Wat u moet weten


Geschreven op 05/02/2024 door Sylke Thas,
Gewijzigd op 05/02/2024 Artikel geschreven in samenwerking met: Dermocrem

Mondgezondheid is een cruciaal aspect van de algehele gezondheid van uw baby, en het kiezen van de juiste producten, zoals een tandenborstel en tandpasta, is essentieel. Dit artikel is bedoeld om ouders de nodige informatie te bieden om de beste keuze voor hun kind te maken.

Belang van mondgezondheid vanaf jonge leeftijd

Het voorkomen van tandproblemen begint vanaf de geboorte. Goede mondhygiëne kan tandbederf voorkomen, dat ongeveer 20% van de kinderen van 0 tot 3 jaar treft. Bovendien kunnen gezonde gewoonten vanaf jonge leeftijd kinderen voorbereiden op een goede tandgezondheid voor het leven.

Keuze van de tandenborstel voor baby's

Leeftijd en grootte

De keuze van een tandenborstel voor baby's hangt af van hun leeftijd en specifieke behoeften. Voor zuigelingen wordt vaak een siliconen vingertandenborstel aanbevolen. Deze is zacht en kan worden gebruikt om de tandvlees zachtjes te masseren. Naarmate de tanden beginnen te groeien, kies voor een tandenborstel met een kleine kop en zachte borstels.

Veiligheidskenmerken

Veiligheid is van het grootste belang. Zorg ervoor dat de tandenborstel voor baby's een brede handgreep en een kleine kop heeft om verstikkingsgevaar te voorkomen. Bovendien moeten de borstels zacht zijn om het gevoelige tandvlees niet te beschadigen.

Tandpasta voor baby's wat te kiezen

Fluoride of niet?

Fluoride is een belangrijk element om tandbederf te voorkomen. Echter, voor zeer jonge kinderen moet het gebruik van fluoride tandpasta met voorzichtigheid benaderd worden. Overmatige inname van fluoride kan leiden tot tandfluorose. Daarom wordt aangeraden een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een rijstkorrel te gebruiken voor kinderen jonger dan drie jaar en ter grootte van een kleine erwt voor die van drie tot zes jaar.

Te vermijden ingrediënten

Vermijd tandpasta's die kleurstoffen, sterke geuren en agressieve conserveermiddelen bevatten. Zoek naar zachte formules die veilig zijn om in te slikken.

Technieken voor tandenpoetsen en gewoonten

Poetsroutine

Introduceer het poetsen zodra de eerste tand verschijnt. Poets zachtjes met water of een geschikte tandpasta, tweemaal per dag. Leer uw kind zo snel mogelijk om de tandpasta uit te spugen na het poetsen.

Hoe te spoelen

Na het poetsen wordt vaak geadviseerd om de overtollige tandpasta uit te spugen zonder te spoelen met water. Deze praktijk maximaliseert de effectiviteit van het fluoride in de tandpasta door het langer op het tandglazuur te laten werken. Het is echter cruciaal om kinderen te superviseren tijdens het poetsen om ervoor te zorgen dat ze geen tandpasta inslikken. Minimaal of geen spoelen helpt tandbederf te voorkomen en versterkt het glazuur, terwijl het de aanbevelingen van kindertandartsen voor een goede mondgezondheid volgt.

Betrokkenheid van ouders

Ouders moeten een actieve rol spelen in het tandenpoetsen van hun kind totdat hij de behendigheid heeft om het zelf te doen, meestal rond de leeftijd van zes jaar. Dit zorgt ervoor dat de tanden goed schoongemaakt worden en goede gewoonten worden aangeleerd.

Regelmatige bezoeken aan de tandarts

Een eerste bezoek aan de tandarts wordt aanbevolen binnen het jaar na het verschijnen van de eerste tand of uiterlijk op de leeftijd van één jaar. Regelmatige bezoeken stellen in staat om de mondgezondheid van het kind te monitoren en eventuele problemen vroegtijdig te detecteren.

Vraag uw gratis Bumba gadget aan

Bij aankoop van 1 pot Dermocrem 125g of 250g krijgt u een gratis Bumba tandenborstel. Verkrijgbaar bij uw lokale apotheek.

Het kiezen van de juiste tandenborstel en tandpasta voor uw baby is essentieel om een effectieve en veilige mondverzorgingsroutine te vestigen. Door rekening te houden met de bovenstaande adviezen, kunnen ouders helpen om een goede mondgezondheid voor hun kind vanaf het begin te waarborgen. Vergeet niet dat de eerste gewoonten in tandverzorging een blijvende impact kunnen hebben op de algehele gezondheid van uw kind.