La routine de soins 1
favorieten
Babyverzorging

Routine bij het verzorgen van je baby


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 07/09/2023

Wennen aan het zorgen voor je kleintje, gebeurt al doende. Naast een badje, omkleden en verversen, zijn er nog heel wat verzorgende taakjes. Dat delicate babyhuidje bijvoorbeeld, daar moet je voorzichtig mee omgaan. Maar wat moet je dan precies dagelijks doen om je baby te verzorgen? Je ontdekt het hier!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wanneer doe je de verzorging van je baby het beste?

Sommige verzorgende taakjes, zoals het schoonmaken van de oortjes, kan je na het bad doen. Als je je baby ’s avonds een badje geeft, kunnen andere verzorgingen ’s ochtends nog. Je baby is dan helemaal schoon om de dag te beginnen! Het belangrijkste is dat je tijd hebt en je dus niet hoeft te haasten: je baby zou dat kunnen voelen. Je kan de verzorging van je baby ook spreiden over de dag, tijdens de verschillende verschoonmomentjes. Je vindt er na een tijdje vast wel je eigen ritme in. Vermijd wel om je baby direct na een flesje of voeding te verzorgen. Zo voorkom je reflux.

Hoe je baby goed verzorgen?

Was voor het verzorgen altijd eerst je handen: een goede hygiëne is de basis voor de verzorging van je baby. Leg een zachte handdoek op het matrasje van de luiertafel, neem alle producten en accessoires bij de hand en leg je baby neer. Vertel intussen wat je doet. Je kan ook een mobiel boven de luiertafel monteren om hem/ haar te vermaken tijdens de verzorging... maar een liedje van mama leidt ook al af!

Hoe de oogjes van je baby schoonmaken?

’s Ochtends is het normaal dat je baby wat korstjes in de ooghoeken of aan de wimperrand heeft. Om die te verwijderen, neem je gewoon een kompres, doordrenkt met een beetje zoutoplossing. Reinig de oogjes van je baby altijd voorzichtig en zonder te wrijven. Dit kan de fijne, tere huid rond de ogen van je baby irriteren. Dep ook steeds van buiten naar binnen. Contacteer je arts als het vocht in de oogjes aanhoudt en geel wordt: het kan een oogontsteking zijn.

Hoe maak je het neusje van je baby dagelijks schoon?

Reinig je baby’s neusje om te vermijden dat slijmpjes de neusgaten verstoppen. Je baby kan zelf nog niet snuiten en dus moet jij, vooral tijdens verkoudheden, waken over het grondig reinigen van het neusje. Maak een klein lontje van een zak- of tetradoek die gedrenkt is in fysiologisch water, stop het zachtjes draaiend in een neusgat en haal de slijmpjes er zo uit. Maak een nieuw lontje voor het andere neusgat en herhaal dit.

Hoe de nagels van je baby knippen?

Knip de nagels van een pasgeboren baby niet, zelfs als hij of zij bij de geboorte al lange nagels heeft. Na ongeveer een maand kan je de nageltjes voor het eerst knippen. Hou daarbij wel even rekening met dit advies:

  • Knip de nagels niet te kort;
  • Probeer de nagels tijdens een rustig moment te knippen (bv als je baby slaapt) of doe het na het bad, als de nagels erg zacht zijn;
  • Knip altijd recht en zonder randjes;
  • Gebruik een speciale nagelknipper of een schaartje voor baby\'s. 

De teennagels groeien veel langzamer dan die van de vingers. Die zal je gemiddeld maar eens om de 4 weken moeten knippen.

Hoe reinig je het gezichtje van je baby?

Het gezichtje van je baby moet na elke voeding opgefrist worden. Gebruik hiervoor een vochtig zacht washandje of kompres en veeg het voorzichtig over het hele gezicht. Dep vervolgens droog met een handdoek. Heeft je baby een droge huid? Breng dan, vooral in de winter, een vocht inbrengende crème aan voor baby’s.

Wees voorzichtig bij het verzorgen van baby’s oortjes!

Wie aan oortjes reinigen denkt, denkt automatisch ook aan wattenstaafjes. Maar vergis je niet: zelfs speciaal voor baby’s ontworpen wattenstaafjes kunnen pijn doen en meer kwaad dan goed aanrichten. Ze duwen oorsmeer vooral terug in het oor, omdat baby\'s een zeer korte gehoorgang hebben. Maak dus gewoon de oorschelp van je baby schoon en dep die, na het badje, met een droog wattenstaafje. Vergeet de achterkant van het oor niet, waar water en zeep korstjes kunnen veroorzaken.

Hoe de haartjes van je baby verzorgen?

Maak de haren nat van je baby nat met een vochtig washandje. Kam de haartjes nadien met een natuurlijke borstel, zodat je het schedeltje van je baby niet beschadigt.
Deze dagelijkse routine van verzorgingen zijn momentjes van quality time met je baby. Daarnaast is de verzorging het perfecte moment om je baby goed te observeren. Je zal zien dat jullie die één-op-één-momenten geweldig gaan vinden!