24 mois quand changer de lit 1
favorieten
Babyverzorging

Van babybedje naar groot bed


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Voor pasgeboren baby’s lijkt een babybedje enorm groot. Maar zo’n tweetal jaren later, lijkt diezelfde baby bijna uit dat schattige bedje te barsten! Wanneer vervang je uiteindelijk het babybed door een groot bed?

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wanneer baby’s bedje vervangen? Geen specifieke leeftijd!

Er is geen specifieke leeftijd waarop je het babybed moet vervangen door een groot bed. Elk kind is anders! Observeer je kind en wees aandachtig voor volgende veranderingen:

  • je vindt je kindje vaak aan de andere kant van het bed
  • je kindje gooit vaak alle knuffels op de grond, waarschijnlijk om meer ruimte te krijgen...
  • je kindje kruipt zelf uit de slaapzak
  • je kindje staat alleen recht, schudt aan de spijlen van het bedje of probeert erover te klimmen

Van babybed naar groot bed uit veiligheidsoverwegingen

Tussen 10 maanden en 1 jaar staat je baby vaak al rechtop in bed en kan hij of zij zich vastklampen aan de tralies. Tegen de leeftijd van 2 jaar zal je kind steeds ongeduldiger worden en meer risico’s willen nemen. Ben je niet snel genoeg bij het babybed? “Dan klim ik er zelf wel uit, mama!” Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties waardoor de volgende stap zich vanzelf aanbied: een groot bed!

Stap geleidelijk over naar een groot bed

De stap van babybed naar groot bed is een heel avontuur en kan voor best wat ongemakken zorgen. Problemen bij het in slaap valen, onrustige nachten, … Problemen bij het in slaap vallen of onrustig slapen, … Zorg voor een aangename overgang en neem de tijd om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Stel je kindje dus niet voor een voldongen feit.
Zet het bedje op dezelfde plaats en geef alle knuffels en teddyberen ook een eigen plek. Die zekerheid zal je kindje geruststellen. Je kan ook kiezen voor een meegroeibed. Het nadeel hiervan is dat je het matras regelmatig moet vervangen.

Plaats het grote bed in een veilige omgeving

Zet het bed, indien mogelijk, langs één kant tegen de muur. Zo verklein je het risico dat  je kindje ’s nachts uit bed valt. Aan de andere kant kan je eventueel een uitvalbeschermer plaatsen. Kussens op de vloer verkleinen het risico op een pijnlijke val.

Verloopt de overgang van babybed naar groot bed niet zoals verwacht? Neem dan even een stapje terug. Het maakt echt niet uit of je kindje 18 maanden, 2 jaar of 3 jaar is. Het belangrijkste is dat je kindje plezier heeft in het slapen in een groot bed en er trots op is!