33 mois entrée maternelle 1
favorieten
Baby maand per maand

10 to do’s voor de eerste schooldag


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Je kindje gaat bijna naar de kleuterschool! Vraag je je af hoe dat mogelijk is en waar die voorbije maanden plots heen zijn? Dat is helemaal normaal!

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen-, vertel ons waar u staat-

De tijd is gevlogen en jouw zoon of dochter gaat nu voor het eerst naar de klas. Of dat van een leien dakje verloopt, is altijd even afwachten. Het kan zijn dat je kindje gezwind vertrekt maar het uiteindelijk toch op een huilen zet als je vertrekt. Bekijk dus zeker onze tips om de grote dag wat minder zwaar te maken!

Bezoek de school op voorhand

Een bekende omgeving zal jouw en je kindje geruststellen. Breng daarom al eens een bezoekje aan de klas, de eetzaal en de toiletjes. Zo leren jullie samen de nieuwe omgeving kennen.

Laat je kind een outfit kiezen

Vertrekken in het favoriete t-shirt of een zelf gekozen outfit? Da’s een boost voor de motivatie van je kleintje!

Kies samen een leuke schooltas uit

Ook belangrijk: de schooltas! Eerst en vooral nuttig voor reservekledij, een knuffel, een klein notitieboekje, water en wat lekkers. Anderzijds is een schooltas ook echt motiverend voor je kind: een kleurrijke tas met diertjes of een favoriete tekenfilmheld geeft je kind nog een extra portie moed.

Nog snel naar de kapper

Laat je grote kapoen blinken van trots en maak zijn of haar kapsel nog snel school-proof!

Lees boekjes over naar school gaan

Vertel over school en lees boekjes over kindjes, de school en de klas. Zo weet je kleintje waar hij of zij precies naar mag uitkijken!

Praat over school

Wat gaat er precies gebeuren op school en hoe gaat alles in zijn werk? Vertel enthousiast over de juf en de klas maar overdrijf ook niet en maak het hele gebeuren niet te gewichtig.

Vertel over jouw schooltijd

Haal leuke verhalen boven en laat je klasfoto’s zien!

Tel niet af tot de grote dag

Probeer heel normaal te doen over de eerste schooldag en leg je kindje geen onnodige druk op.

Help je kindje om zelfstandig te worden

Je peuter zal al een beetje voor zichzelf moeten zorgen op school. Zorg daarom voor kledij, een schooltas en schoenen die de autonomie bevorderen: velcro, drukknopen, broekjes met een elastiek in de taille, enz. Je kindje zal erg trots zijn om dingen alleen te doen!

Laat je kindje wennen aan je afwezigheid

Laat je kindje al eens een paar uur wennen aan je afwezigheid: bij de grootouders, een familielid of een vriend of vriendin thuis. Zo laat je hem of haar weten dat het ook heel fijn kan zijn wanneer jij er niet bent.

En vergeet niet: alles komt goed! Voor je het weet huppelt je kleine schat zonder omkijken de schoolpoort binnen.