15 mois motocitré fine 1
favorieten
Baby maand per maand

Activiteiten om de fijne motoriek van je kind te stimuleren


Geschreven op 12/08/2022 door Eloïse Dohmen, Rédactrice et sophrologue
Gewijzigd op 12/08/2022

Er zijn heel wat spelletjes die de fijne motoriek van je kindje ontwikkelen. Je start er best mee rond de leeftijd van 12 à 24 maanden en … je hoeft het helemaal niet ver te zoeken! De fijne motoriek stimuleren lukt namelijk prima met alledaagse voorwerpen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Wat is fijne motoriek precies?

Fijne motoriek is het geheel van handelingen waardoor je kind vrijwillige of automatische bewegingen maakt, met de handen en vingers. Iets vastnemen, grip krijgen en loslaten: dat is fijne motoriek!

Tekenen met krijtjes en stiften

Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan jouw kleine kunstenaar aan de slag met grote krijtjes of ronde stiften, die liggen gemakkelijk in de hand! Geef je kindje een groot vel papier en laat de kunstenaar in hem of haar los!

Maak een pasta-ketting!

Een paar veters en een kom pasta (bv rigatoni): meer heb je niet nodig om je kindje even zoet te houden! En achteraf heb jij er een mooi juweeltje en een trotse peuter bij!

Voorwerpen doorgeven en verplaatsen

Neem een paar kommetjes en grote stukken droge pasta. Laat je kindje de stukjes van het ene kommetje naar het andere brengen. Met de hand, een bekertje of een grote lepel. Blijf wel steeds in de buurt en vermijd dat je peuter de stukjes in de mond gaat stoppen.

Potjes openen en sluiten

Plastic potjes geef je een fijn tweede leven in de speelkamer ! Wanneer je baby ongeveer anderhalf jaar oud is, kan hij of zij zich bezighouden met potjes vullen en dekseltjes openen en sluiten.

Restaurantje spelen

Niets leuker dan kinderlijke fantasie! Laat je peuter je bedienen met een plastic serviesje. Bekertjes, potjes en bordjes aangeven, doen alsof je een tasje koffie drinkt, … Hij of zij zal blinken van trots! Bovendien helpen al deze bewegingen om de fijne motoriek te ontwikkelen: win-win!

Wasknijpers op karton spelden

Wasknijpers zijn dolle pret en fantastisch voor de ontwikkeling van de fijne motoriek! Je kindje kan oefenen met knijpen en loslaten en allerhande spelletjes verzinnen. Maak er ook eens mannetjes of vogeltjes van en verzin er een verhaaltje bij: fun fun fun!

Spelen met klei : een must voor de fijne motoriek

Pletten, rollen, duwen, kneden, … niets is beter voor de fijne motoriek dan spelen met boetseerklei. Laat hem of haar de vingertjes in de klei stoppen, er tandenstokers insteken of kleine afdrukjes maken. Een fascinerende bezigheid voor jong en oud!

Voorwerpen sorteren

Bied je kindje twee soorten voorwerpen aan die verschillen van grootte en vorm. Vraag om ze te sorteren in twee verschillende kommetjes. Dit spelletje speel je al vanaf de leeftijd van 18 maanden!