Bebe et canicule 1
favorieten
Baby's kleedkamer

Hoe je baby beschermen tijdens een hittegolf ?


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 12/08/2022

Tijdens een hittegolf stijgt de temperatuur overdag snel en dat kan je zorgen baren voor je baby. Het grootste risico is uitdroging, maar dat is niet het enige. Hoe hou je het dus veilig en zorg je ervoor dat je kindje zo weinig mogelijk last heeft van een hittegolf? Ontdek hieronder een aantal oplossingen om je baby te beschermen tegen de hitte!

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Je baby hydrateren : de belangrijkste maatregel bij een hittegolf

Bied je baby een drinkfles aan met mineraalwater. Zelfs als baby’s niet veel transpireren, hebben ze tijdens warme dagen nood aan extra vocht. Krijgt je baby borstvoeding ? Bied dan regelmatig je melk aan. Borstvoeding bestaat voor zo’n 87% uit water !

Hou je woning koel

Verlucht alles even ’s ochtends en verduister alle ruimtes de rest van de dag. Hang, indien nodig, een vochtige doek voor een ventilator. Dat koelt de lucht toch een beetje af. Richt die ventilator echter nooit op je baby!

Verfris het lichaam van je baby

Vermijd dat de lichaamstemperatuur van je baby te hoog wordt:

 • Bevochtig de armen en benen van je baby regelmatig. Vermijd om het gezichtje nat te maken. Kleine baby’s kunnen hiervan schrikken.
 • Geef hem/ haar regelmatig een lauw badje, net onder de lichaamstemperatuur. Het water is best niet kouder dan 34 à 35 graden, om onderkoeling te vermijden. Je hoeft je baby ook niet elke keer in te zepen. Veelvuldig gebruik van zeep kan het tere huidje irriteren.

Kleed je baby luchtig

Als de temperatuur binnen echt hoog wordt, aarzel dan niet om je baby enkel een pamper aan te doen. ‘s Nachts volstaat een rompertje met korte mouwen. Zowel de temperatuur van de ruimte als je baby’s lichaamstemperatuur zullen dan lichtjes dalen. 

Ga met je baby buiten tijdens de koelste uren

Ben je dol op wandelen met je baby? Volg op hete dagen dan deze tips:

 • Ga enkel buiten in de vroege ochtend , voor 10u, of vanaf zonsondergang.
 • Maak kleine wandelingetjes
 • Kleed je baby licht en met natuurlijke materialen, bijvoorbeeld katoen. Vergeet zijn/ haar hoedje, zonnecrème en zonnebril niet.
 • Zoek de schaduw op met je baby, ook als je stilstaat.

Wat mag je nooit doen met je baby bij een hittegolf?

 • Je baby alleen in de auto laten, zelfs al is het maar voor even !
 • Een doek over de leggen: je isoleert je baby dan wel van de zon, maar niet van de hitte! Onder een doek stijgt de temperatuur nog veel sneller. De lucht kan er ook niet circuleren waardoor je baby dreigt te dehydrateren. Kies liever voor een parasol. 
 • De ventilator op je baby richten. Hierdoor koelt hij/ zij veel te snel af.
 • De airconditioning maximaal zetten. Airrco gebruik je met mate. Zorg er altijd voor dat het binnen niet minder dan 10 graden koeler is dan buiten. Zo vermijd je dat je baby ziek wordt. 
 • Een koud bad geven aan je baby : dit kan een thermische shock uitlokken
 • Je baby in een draagzak of-doek dragen. Jouw lichaam geeft nog extra warmte af en dat doet de baby geen deugd

Blijf, ondanks alle maatregelen, steeds alert voor het gedrag van je baby tijdens een hittegolf. Gedraagt je baby zich plots anders, maakt je kindje koorts of moet hij/ zij braken? Raadpleeg dan meteen een arts.