27 mois grand parents 1
favorieten
Gezinsleven

Het belang van grootouders in het leven van je kindje


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Grootouders? Die zijn heilig voor kinderen! Ze spelen een grote rol in het leven van je kindje, los van jouw relatie met je ouders of met de ouders van je partner.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Eén op één quality time

Het voordeel van grootouders is dat ze vaak (bijna) met pensioen zijn. Ze hebben dus een zee van tijd om door te brengen met hun kleinkinderen. Daarom zetten ze alles aan de kant wanneer hun oogappels komen: ze hoeven niet te koken, geen badjes te geven of de was te doen en rennen niet de hele dag van hot naar her. Zo profiteren ze ten volle van de aanwezigheid van je kindjes. Misschien verbaast het je wel om je vader of moeder plezier te zien maken met je kroost, terwijl ze vroeger nooit tijd voor je hadden. Dat heet dus verloren tijd inhalen

Verhalen en goede raad

Grootouders zijn de "oudsten" van de familie. Ze beschermen hun kinderen en kleinkinderen, geven goede raad en bieden hulp, zowel financieel als moreel. Bovendien geven ze ook graag de geschiedenis van de familie door. Er wordt soms gezegd dat weten waar je vandaan komt, de beste manier is om te weten waar je naartoe gaat. Met de verhalen van oma en opa geraak je dus al een heel eind ver! Kennis van je eigen familiegeschiedenis geeft ook je eigen karakter vorm. Verhalen over de kindertijd, jeugd, passies, en zelfs de moeilijkheden in het leven: kleintjes zijn er vaak één en al oor voor! Zeker als het gaat om je eigen fratsen!

Een luisterend oor

Kinderen nemen niet altijd meteen hun eigenouders in vertrouwen. Sommige dingen vertellen ze zelfs enkel aan hun oma of opa, van wie ze weten dat er niet altijd meteen een oordeel volgt. Hiervoor is een goede band met zijn de grootouders natuurlijk een must. Dat vergroot het vertrouwen in oma en opa en de zekerheid dat geheimen er goed bewaard blijven.

Regeltjes: ook belangrijk bij de grootouders

De opvoedkundige rol van grootouders is niet dezelfde als de jouwe. Grootouders zien sneller iets door de vingers en laten vaak wat meer toe. Toch is het noodzakelijk dat oma en opa je kinderen ook duidelijke regels opleggen! Dit zorgt voor duidelijkheid voor je kindje en uniformiteit in zijn/ haar  opvoeding, eender waar je kleine schat is.

Elk z’n rol

Waak goed over je rol als ouder en zorg ervoor dat die niet overlapt met de rol van de grootouders, bijvoorbeeld bij het kiezen van de opvang of bij het maken van andere belangrijke beslissingen. Opmerkingen over de manier waarop jij je kinderen opvoedt, zijn vaak heel goed bedoeld maar komen soms anders over. Zo kan het voorvallen dat jij je niet door je ouders gesteund voelt, terwijl je nog steeds hun kind bent dat ook vertrouwen nodig heeft.

Laat grootouders zelf ook vrij in het vormgeven van hun rol. Ze doen waarschijnlijk niet altijd wat jij zou doen en laten je kinderen misschien later naar bed gaan, te veel snoep eten of hen de hele dag in hun pyjama lopen? Weet dat die toegevingen geen invloed zullen hebben op jouw opvoeding. Zolang de belangrijkste regels worden gerespecteerd en je kind niet in gevaar is, hoeft je je geen zorgen te maken.

Probeer afstand te nemen van jouw relatie met je ouders en geef je kind de kans op een fijne band met zijn/ haar grootouders, daar plukt je kind een leven lang de vruchten van!