favorieten
Paar en ouderschap

10 tekenen dat je een goede ouder bent


Geschreven op 29/12/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 29/12/2023

Net als alle ouders, heb je soms het gevoel dat je niet op je best bent, en dat is volkomen normaal! Ouder zijn is een dagelijkse klus die energie en zelfopoffering vereist. Hier zijn de tekenen dat je een geweldige ouder bent voor je kinderen!

1. Je zegt tegen je kinderen dat je van ze houdt, elke dag

De liefde van een ouder voor zijn kind is onmetelijk. Zelfs als je kind weet dat je van hem of haar houdt, zeg je het elke dag. Een klein cadeau dat je geeft en dat hen geruststelt.

2. Je laat je kinderen hun emoties uiten

Tranen, woede, irritaties, ze hebben het recht om te uiten wanneer het niet goed gaat. En het is in jouw armen dat ze troost zoeken voor hun verdriet.

3. Je weet grenzen te stellen voor je kinderen

Je houdt van ze maar vergeet niet dat je niet hun vriend of vriendin bent: een evenwichtig kind is een kind dat een geruststellend kader heeft en je hebt dat begrepen.

4. Je speelt met je kinderen

Zelfs als het niet elke dag of heel lang is, 10-15 minuten gewijd aan je kind is kostbaar voor hem en voor jullie ouder-kind relatie.

5. Ze letten niet op jou als ze met hun vrienden zijn

Park, maaltijd bij vrienden, of verjaardag, als je kind je zelfs niet meer ziet, betekent dit dat hij of zij zich op zijn gemak en goed voelt bij zijn vrienden. En dat is ook mogelijk als hij voldoende affectie van zijn ouders heeft ontvangen: hij voelt zich gewoon veilig.

6. Je weet nee te zeggen tegen je kinderen

Ja, zelfs als het moeilijk is, zelfs als je daarna een enorme crisis moet doorstaan, geef je niet toe aan een verzoek van je kind en blijf je standvastig. Nee is nee!

7. Je knuffelt ze

Gaat er geen dag voorbij zonder knuffel? Dat is essentieel!

8. Je stelt jezelf regelmatig ter discussie

Je kind groeit op... en jij ook! Door vragen te stellen en te twijfelen, evolueer je en herzie je je manier van opvoeden.

9. Je weet je te verontschuldigen als je een fout maakt

Ja, als volwassene maak je fouten. Je verontschuldigen bij je kind omdat je je woord niet hebt gehouden of omdat je onrechtvaardig was, is echt een goede zaak.

10. Je kinderen lijken gelukkig

Op de dagen dat je twijfelt, kijk gewoon naar je kinderen: als ze glimlachen, onophoudelijk lachen, overal rondrennen (meestal naakt) en zeer creatief zijn in het uithalen van streken, dan gaat alles goed!

Ontspan: je doet het geweldig als ouder!