favorieten
Premature baby

Mijn baby is prematuur


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 09/10/2023

Een baby is prematuur als hij voor 37e week van de zwangerschap wordt geboren. Vóór 32 weken is er zelfs sprake van een ernstige vroeggeboorte. Dit is steeds een onverwachte en moeilijke beproeving voor de ouders. Hou de moed erin, we zullen proberen je wat gerust te stellen.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Prematuurtjes en ernstige prematuurtjes

Als jouw baby tussen 35 en 36 weken wordt geboren, wordt hij op de neonatologiedienst geplaatst: de opvolging is hier nauwlettender dan voor een voldragen baby, maar hij hoeft niet in een couveuse. Een baby die vroeger dan 35 weken wordt geboren, wordt nog meer van nabij opgevolgd. Vandaag zijn de technische middelen al enorm gevorderd waardoor ook de allerkleinsten optimaal kunnen worden verzorgd. De verzorgers zijn zeer attent en doen er tegenwoordig alles aan om ouders zoveel mogelijk te betrekken en het leed van de baby’tjes tot een minimum te beperken.

De moeilijkheden begrijpen van een baby geboren tussen 32 en 35 weken

Als je baby tussen 35 en 32 weken werd geboren, zijn sommige functies van zijn lichaam onvolgroeid en kan hij met talrijke problemen te maken krijgen:

  • Ademhalingsproblemen: zijn longen zijn nog niet volledig ontwikkeld dus krijgt hij moeilijk zuurstof binnen, omdat hij niet genoeg surfactant produceert (stof die de longblaasjes open doet blijven).
  • Vatbaar voor geelzucht, omdat zijn lever onvolgroeid is.
  • Spijsverteringsproblemen: de te vroeggeboren baby kan soms niet zogen. Hij bezit ook niet de zuig- of slikreflex en zijn maag heeft weinig inhoud. Daarom moet hij regelmatig gevoed worden via een sonde of een infuus.
  • Temperatuurregeling: de premature pasgeborene heeft het moeilijk om zich te verwarmen omdat zijn thermoregulatiesysteem nog niet goed functioneert. Daarom wordt hij in een incubator of couveuse geplaatst (bij ongeveer 35°c) om zijn temperatuur permanent te controleren.
  • Vatbaar voor verschillende infecties: zijn immuunsysteem is gebrekkig, infecties treden frequent op en zijn mogelijk ernstig. De baby moet worden geïsoleerd en behandeld in een steriele omgeving.
  • Geen transpiratie: zijn zweetklieren zijn nog niet gevormd dus moet hij in een vochtige omgeving worden geplaatst.
  • Gebrekkige bloedaanmaak: premature baby\'s maken niet altijd genoeg bloed aan. Het kan nodig zijn om hem een transfusie te geven.
  • Trage genezing

Wat kan ik doen om mijn premature baby te helpen?

Als het zorgpersoneel het ermee eens is, kun je huid-op-huid contact doen met je baby. Premature baby\'s hebben, meer nog dan gewone baby\'s, behoefte aan warmte, troost en kracht: natuurlijke remedies die huid-op-huid contact hen kan bieden. Dit wordt ook wel de kangoeroemethode genoemd.

Huid-op-huid contact tussen ouder en het vroeggeboren kindje biedt voordelen voor beiden:

  • Het biedt de baby warmte en geborgenheid. Hij komt plotseling uit de veilige omgeving van je buik en beleeft nu opnieuw de sensaties die hij kende: je stem, je geur, het kloppen van je hart, enz.
  • Voor jou is het een moment van rust en intimiteit waardoor je de nauwe band, die te vroeg werd onderbroken, kan compenseren. Wanneer je je baby tegen je aan houdt zal dit je geruststellen. Hij is klein en fragiel, maar hij is er!

Wanneer mag mijn baby naar huis?

Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet. Hoewel het medisch team de kleine vroeggeboren baby goed opvolgt tot zijn vitale functies volgroeid zijn, blijven jullie, de ouders, steeds verantwoordelijk voor het kind. Het zorgteam is verplicht om jullie op de hoogte te houden van de mogelijke gevolgen van beslissingen die met jullie toestemming worden genomen.

Hou de moed erin, en wees geduldig! Het is een moeilijke en emotionele tijd die soms heel wat organisatie vereist. Aarzel niet om alles te bespreken met het verplegend personeel, wees niet bang om vragen te stellen. Ze zullen jou gerust kunnen stellen.