17
favorieten
Alles over de bevalling

Einde van de zwangerschap: hoe het lichaam zich voorbereidt op de bevalling


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd le 12/08/2022

Vanaf de 35e week van de zwangerschap zal je lichaam zich langzaam voorbereiden op de komst van je kindje. Aan het begin van de 9e maand is de laatste rechte lijn ingezet! Je vindt hier alle nodige informatie over deze veranderingen waardoor je jouw baby onder de beste omstandigheden kan verwelkomen.

Profiteer van voordelen tot 800€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Veranderingen op 35 weken

Je baby bereidt zich langzaam voor op zijn komst en hij gaat met zijn hoofdje naar beneden liggen. Maak je geen zorgen als dit niet gebeurt: hij heeft nog steeds tijd en ruimte om zich om te draaien, zelfs als hij steeds minder plaats heeft! Jij kunt moeite beginnen ondervinden om je te verplaatsen en bij het slapen. Je kunt ook enkele kleine weeën, die meestal ongeveer 30 seconden aanhouden, beginnen voelen. Je gewrichten spreiden zich verder om de bevalling te vergemakkelijken en je bekken kan wat pijnlijk aanvoelen.

Veranderingen op 36 weken

Je hebt Braxton-Hickscontracties, contracties die de baarmoeder trainen zodat die gespierder wordt. Je baarmoeder is 15 keer groter dan haar oorspronkelijke grootte! Ze bevindt zich onder je ribben en drukt op je longen waardoor je snel buiten adem bent. Je voelt ook dat je onderbuik iets strakker is omdat het hoofd van de baby steeds lager gaat zitten. De baby, die bijna zijn geboortegewicht heeft bereikt, drukt ook op je blaas en geeft je voortdurend het gevoel dat je moet plassen!

Veranderingen op 37 weken

Na 37 weken veroorzaakt de hormonale verandering voor de bevalling grote vermoeidheid. Maak van de gelegenheid gebruik om dutjes te doen en neer te liggen. Je baarmoeder bereikt haar maximale grootte, maar zal beginnen zakken, waardoor de druk op je organen afneemt. Het zakken van de baarmoeder kan geleidelijk aan of plotseling gebeuren, waardoor je de indruk hebt dat je buik in één keer behoorlijk naar beneden zakt!  Maar je zult minder moeite hebben met ademhalen. Je kunt nu op elk moment bevallen, wees dus op je hoede voor waarschuwingssignalen: verlies van de slijmprop, het water dat breekt, regelmatige weeën, ...

Veranderingen op 38 weken

Vanaf de 38e week zakt de baarmoeder om zich voor te bereiden op de geboorte. Tijdens deze week zal je enkele weeën blijven ervaren. Wanneer ze elkaar op minder dan 10 minuten opvolgen, kan de bevalling begonnen zijn! Aarzel niet om bij de minste twijfel naar de kraamafdeling te gaan.

Veranderingen op 39 weken

De veranderingen bij de moeder tijdens de 39e week van de zwangerschap veranderen niet veel ten opzichte van week 38. Je kleintje kan nu van het ene moment op het andere komen: een baby wordt doorgaans geboren tussen week 37 en week 42 van de zwangerschap. Tijdens deze week kan je water breken: als dit gebeurt, ga dan rechtstreeks naar de kraamafdeling, zodat je kleintje in een steriele omgeving komt.

Veranderingen op 40 weken

In week 40 van de zwangerschap is de baby klaar om het levenslicht te zien. De baarmoederhals is uitgezet en de baby kan dus geboren worden. De ontsluiting van de baarmoederhals duurt gemiddeld 8 uur bij een eerste kind, tegenover 5 bij een tweede kind. Je zal je waarschijnlijk moe en misselijk voelen op weg naar de kraamafdeling, maar hou de moed erin, dit is de laatste rechte lijn!