favorieten
Alles over de bevalling

Welke posities zorgen voor een snellere ontsluiting bij de bevalling?


Geschreven op 09/01/2024 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 09/01/2024

Het is bijna zover! Je beleeft de magische ervaring van een zwangerschap en zet binnenkort je kleine wonder op de wereld. Je vraagt je dus misschien af wat de beste positie is om de ontsluiting van de baarmoeder te stimuleren en zo snel mogelijk te bevallen? We verzamelden alle posities die voor een snellere ontsluiting zorgen in dit overzicht.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Eerst en vooral

De sleutel om je arbeid te versnellen, is ontspannen. Je moet je vooral op je gemak voelen. Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving bent en je in een comfortabele positie kan zitten, zodat je je in je bubbel kan terugtrekken. Yogaoefeningen, sofrologie of zelfhypnose helpen om gemakkelijker te ontspannen.

Bespreek elke positie eerst met je vroedkundige, zodat je weet of die haalbaar is voor jouw situatie (type epidurale verdoving, fase van de arbeid ...).

Rechtop staan

De zwaartekracht is je beste vriend tijdens de bevalling. Rechtop staan en bewegen zorgt ervoor dat je baby makkelijker indaalt in het bekken en bevordert de ontsluiting. Aarzel dus niet om te wandelen en te dansen!

Als je wil, kan je ook rug aan rug staan met je partner of de persoon die je begeleidt, of een hangend koord vasthouden, waardoor je je rug verlicht en de baby gemakkelijker indaalt.

Op je zij liggen

Als de vermoeidheid begint door te wegen of als je voor een epidurale verdoving hebt gekozen, is op je zij liggen een comfortabele optie. Ze biedt steun aan je rug terwijl de baarmoedermond zich op een natuurlijke manier ontsluit. Gebruik zeker kussens om je zo comfortabel mogelijk te installeren (tussen je benen bijvoorbeeld). Deze positie heeft als voordeel dat je baby zich kan draaien in het bekken en meer zuurstof krijgt. Je kan ook gemasseerd worden als dat nodig is.

Op handen en knieën zitten

Door op handen en knieën te zitten verminder je de druk op de rug en opent de baarmoedermond zich gemakkelijker. Dankzij deze positie vindt je baby ook de beste richting om in het bekken in te dalen. Je kan kussens voorzien om je te ondersteunen, vooral voor de knieën.

Op een zwangerschapsbal zitten

Een bal biedt steun en stabiliteit en stimuleert tegelijkertijd de beweging van het bekken. Door erop te gaan zitten en zachte, draaiende bewegingen te maken, ontspan je de bekkenbodemspieren, waardoor de baarmoedermond makkelijker opent.

Heb je geen bal ter beschikking? Dan kan je ook op een groot kussen gaan zitten, op een zetel, of in kleermakerszit.

Deze positie bevordert ook het indalen van de baby in het bekken. Bovendien kan de persoon die je begeleidt, je gemakkelijker masseren.

Een bad nemen

Een warm bad verzacht niet alleen de pijn van de weeën, maar ontspant ook de spieren, wat bijdraagt tot de ontsluiting. Trouwens, de baden in materniteiten worden ook wel relaxatiebaden genoemd.

Raadpleeg altijd de vroedkundige of je gynaecoloog om na te gaan of het bad een optie is in jouw specifieke situatie (bij een epidurale verdoving bijvoorbeeld).

Jouw positie tijdens de arbeid kan bijdragen tot een goede vooruitgang van je bevalling. Het is belangrijk om de posities te vinden die het beste bij jou passen. Vergeet niet dat elke vrouw en elke bevalling uniek is. Vind jouw comfort zodat je je baby in alle rust op de wereld kan zetten.