favorieten
Anders bevallen

Alles wat je moet weten over een fysiologische bevalling


Geschreven op 12/08/2022 door Family Service,
Gewijzigd op 06/10/2023

Bij een bevalling denk je zonder twijfel aan een ziekenhuis, epidurale en medicalisering. Er zijn evenwel nog andere manieren om te bevallen. Fysiologische geboortes winnen steeds meer terrein omdat er steeds meer aanstaande moeders zijn die op een andere manier hun kind willen baren. Maar wat houdt dat nu in?

 

 

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Op natuurlijke wijze bevallen

Men spreekt van een fysiologische bevalling wanneer het normale proces van een bevalling wordt gevolgd en de stimulatie en de geboorte spontaan verlopen. Zo'n bevalling respecteert ook je emotionele zekerheid en biedt een medische opvolging die is aangepast aan jouw wensen en beleving. Maar wie fysiologische bevalling zegt, zegt ook ... Natuurlijke bevalling. Dit betekent onder andere dat je geen epidurale krijgt om de pijn te verlichten. Het voordeel is dat je tijdens de weeën vrijuit kunt rondwandelen en kunt profiteren van de alternatieven om op een andere manier te bevallen: zwembad, bad, zitbal, elastisch koord om aan te hangen, een fysiologische bevalling wordt ook in beweging gedaan, en niet plat op de rug.

Waar kan je op fysiologische wijze bevallen?

  • Bij jou thuis, met een vroedvrouw. 
  • In een kraamkliniek die is uitgerust met een zwembad om in te bevallen. 
  • In een geboortehuis.
  • In een kraamkliniek uitgerust met zalen voor fysiologische bevallingen.

Om fysiologisch te kunnen bevallen, moet je zwangerschap wel 'normaal' verlopen en moet je kindje geboren worden tussen 37 en 42 weken.

Een bevalling zonder medicatie

Een klassieke bevalling in de kraamkliniek kan soms wat warmte missen. De werklast, de beperkte middelen, de krappe budgetten maken dat je soms niet de steun krijgt die je zou willen en dat je bevalling wat wordt overhaast. Een fysiologische bevalling volgt het natuurlijke ritme van het bevallingsproces, zonder het te hinderen of te beheersen. Je kind kan in alle rust geboren worden, ver weg van de machines en het hectische tempo dat heerst in de klassieke kraamkliniek.

Een moeder die naar haar lichaam luistert

Bij een fysiologische bevalling ben jij het middelpunt van de geboorte. Je beleeft elke fase - de voorweeën, de weeën, de uitdrijving en de geboorte - volledig bewust. Jij vertelt wat je voelt, wanneer je de baby voelt komen, wanneer je de drang voelt om te persen: jij leidt de dans en maakt je de bevalling volledig eigen. Hiervoor moet je jezelf kennen, je bewust zijn van je lichaam en vertrouwen hebben in jezelf!

Gezelschap als beste vriend van een fysiologische bevalling

Maar dat is niet voldoende: een fysiologische bevalling vereist ook betrouwbare steun die jou kan helpen de ergste pijnen te doorstaan, maar ook om je psychologisch bij te staan, vooral als je bevalling lang duurt. Empathie is een essentieel onderdeel bij een fysiologische bevalling. Je partner is niet louter een toeschouwer omdat hij zelf het kind niet draagt, maar hij maakt integraal deel uit van het zwangerschapsproces en de geboorte door een actieve rol te spelen. Hij is onmisbaar op de dag van de bevalling: hij biedt steun bij momenten van twijfel, net zoals de aanwezige verloskundigen die jou tijdens de zwangerschap hebben begeleid.

Een fysiologische bevalling moet als een marathon worden voorbereid

Om de pijn te overwinnen en klaar te zijn om een 100% natuurlijke geboorte te beleven, is het van essentieel belang je er goed op voor te bereiden. Sofrologie, yoga, prenatale zang, er zijn verschillende soorten technieken die je helpen de contracties op de dag van de bevalling te doorstaan. De voorbereiding is niet alleen fysiek maar moet ook psychologisch zijn: je zult inderdaad pijn hebben, maar “angst is een slechte raadgever”. Wanneer je deze pijn aanvaardt, zal je in staat zijn om ermee om te gaan.

Een fysiologische bevalling is een persoonlijke keuze: deze kan enkel gemaakt worden door jou en je partner. En als je liever bevalt met een epidurale in een kraamkliniek die tot in puntjes is uitgerust, is dat niet per definitie een minder goede keuze. Uiteindelijk draait het erom een weloverwogen keuze te maken die overeenstemt met jouw behoeften.